USA omezily vydávání víz pro 43 běloruských činitelů. Nemohou vstoupit na americké území

Spojené státy ve čtvrtek omezily vydávání víz běloruským činitelům, které viní z „podkopávání demokracie“. Restrikce se týkají 43 lidí, americké ministerstvo zahraničí nesdělilo konkrétní jména. Omezení jsou podle něho zaměřena mimo jiné na soudce a prokurátory, kteří se podíleli na odsouzení demonstrantů a novinářů. Restrikce znamenají, že tyto osoby v podstatě nemohou na území USA vstoupit, podotkla agentura Reuters.

„Spojené státy jsou nadále zděšeny tím, jak režim Alexandra Lukašenka pokračuje v násilných zásazích vůči pokojným protestujícím, prodemokratickým aktivistům a novinářům,“ uvedl šéf americké diplomacie Antony Blinken v prohlášení.

Americký ministr zahraničí konkrétně zmínil úterní razie běloruských bezpečnostních složek u členů nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna nebo Běloruského sdružení novinářů. Hovořil také o čtvrtečním odsouzení běloruských novinářek Kacjaryny Andrejevové a Darji Čulcovové ke dvěma letům vězení za natáčení protivládních protestů v zemi.

Kromě některých soudců a prokurátorů se nové vízové omezení týká rovněž vysoce postavených běloruských činitelů ze sektoru spravedlnosti nebo členů bezpečnostních složek, kteří zatýkali a údajně týrali demonstranty. Postiženi budou i pracovníci v akademické sféře, kteří vyhrožovali studentům kvůli jejich účasti na protestech. Americká diplomacie v prohlášení podotkla, že už dříve omezila vydávání víz pro 66 jiných běloruských činitelů.

Sankce uvalila i Evropská unie

Protivládní protesty vypukly v Bělorusku po loňských srpnových prezidentských volbách, v nichž podle oficiálních výsledků zvítězil opět autoritářský prezident Alexandr Lukašenko, jenž zemi vládne tvrdou rukou už od roku 1994.

Opozice a také některé západní země však považují oznámený výsledek za zmanipulovaný. Policie proti demonstrujícím tvrdě zasáhla, přes 33 tisíc lidí zatkla. Evropská unie uvalila na Lukašenka a jeho spolupracovníky podezřelé z falšování voleb a z porušování lidských práv následně další sankce.