V prosinci zemřelo na Slovensku o 58 procent víc lidí než v předchozích letech. Za celý rok byl nárůst o desetinu

Na Slovensku loni zemřelo o 15 procent víc seniorů starších 65 let než v předchozích letech. V prosinci to bylo dokonce o 70 procent, v celé populaci pak o 58 procent. Informoval o tom slovenský statistický úřad. Demografický vývoj v zemi v roce 2020 poznamenala epidemie nemoci covid-19.

V souhrnu za celý rok 2020 zemřelo na Slovensku 59 tisíc lidí, což je o asi pět a půl tisíce víc než průměr předešlých pěti let. To znamená v tomto srovnání nárůst o 10,2 procenta. Úmrtnost začala mírně stoupat v srpnu, výrazněji v říjnu a v prosinci dosáhla rekordních hodnot.

Právě v posledním čtvrtletí začal výrazně stoupat počet evidovaných obětí covidu-19. Loni na toto onemocnění podle oficiálních statistik zemřelo 2250 lidí. Statistici do nich řadí jen ty, u kterých byl covid-19 hlavní příčinou úmrtí.

„Předběžná data ukazují, že roku 2020 zemřel na Slovensku nejvyšší počet osob od konce druhé světové války,“ prohlásila ředitelka odboru statistiky úřadu Zuzana Podmanická. Rok 1945 byl posledním, kdy v zemi zemřelo více lidí než loni, a to 67,5 tisíce.

Nejhorší byl loňský prosinec s úmrtností vyšší v porovnání s předchozími pěti prosinci o 58 procent. V listopadu to bylo o 40,6 procenta více a v říjnu o 22,5 procenta. „Porovnání aktuálního stavu s průměrem pěti let jsme vybrali pro objektivnější pohled na míru růstu počtu zemřelých, má vyšší vypovídací hodnotu než jen jednoduché meziroční srovnání,“ upřesnila Podmanická.