Francouzi se bouří proti Amazonu, stovky lidí protestovaly kvůli obřím skladům

Zpravodaj Jan Šmíd k protestům proti Amazonu (zdroj: ČT24)

Ve Francii roste nespokojenost s postupem internetového giganta Amazon. Vedle vyhýbání se placení daní v zemi jsou terčem kritiky také podmínky zaměstnanců, likvidace konkurence i dopad obřích skladů na životní prostředí. V několika francouzských městech včetně Nantes se proto v uplynulých dnech sešly stovky demonstrantů.

Jak upozorňuje zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd, působení americké internetové společnosti v zemi nese i pozitiva. V době ekonomické krize způsobené pandemií zaměstnává Amazon přes devět tisíc Francouzů a více než deset tisíc francouzských podnikatelů a podniků přes něj prodává své zboží.

„Je tam ale několik problémů, které lze jednoduše shrnout do pár kategorií: neplacení daní, likvidace menších obchodníků, zejména knihkupectví, a dopad na životní prostředí,“ vyjmenovává Šmíd.

„V době pandemie obchody Amazonu rekordně rostou, zatímco malí knihkupci, kteří mají na knihách marže a musí platit nájmy ve svých zavřených prodejnách, se na ceny Amazonu nikdy nemohou dostat,“ dodává zpravodaj.

Víc prodeje, víc skladů

Kvůli rostoucímu prodeji Amazon staví po celé Francii nové obří sklady. „Ty se doslova zakusují do krajiny a pochopitelně to vyvolává velice negativní reakci,“ říká Šmíd. Právě kvůli plánované stavbě skladu nedaleko městečka Fournes se konaly minulou sobotu protesty nejen na místě budoucího logistického centra, ale i v dalších koutech země.

Sklad u Fournes má mít rozlohu 40 tisíc metrů čtverečních a podle obyvatel tisícového Fournes zcela změní místní krajinu. Nedaleko skladu se navíc nachází známý románský akvadukt Pont du Gard, součást světového dědictví UNESCO.

Osm stovek účastníků protestu vytvořilo lidský řetěz, aby demonstrovali, jak velkou část krajiny plánovaný sklad zabere. Navíc do výšky 18 metrů, kam má pětipodlažní logistické centrum dosahovat, vypustili balonky.

„Jsou to dva roky, co začali obyvatelé Fournes a okolí proti skladu Amazonu bojovat. Na začátku byli úplně sami, ale podařilo se jim dosáhnout pozdržení projektu. Chceme ukázat, že se nejedná o malé izolované boje. Dokážeme mobilizovat stovky lidí a zastavit práce,“ ujišťuje mluvčí občanské skupiny Attac Raphael Pradeau.

Protest proti stavbě obřího skladu Amazonu
Zdroj: ČT24

Sklad na zemědělské půdě

Dvě stovky lidí se v sobotu sešly také u pobočky Amazonu nedaleko Nantes. „Amazon zničí víc pracovních míst, než jich vytvoří. Navíc se jedná o velmi nejisté pracovní pozice,“ řekla  mluvčí organizátora protestu Sophie Jallier serveru France 24.

Ve městě Ensisheim na východě země zase stovka lidí protestovala proti plánované stavbě 15hektarového skladu na zemědělské půdě. Menší protesty se konaly také ve městě Augny nebo jihofrancouzském Perpignanu.