Masy odpadků v balkánských řekách ohrožují i provoz elektráren

Horizont: Odpadky v balkánských řekách (zdroj: ČT24)

Některé balkánské přehrady i krajinu zavalily masy odpadků, ekologové mluví o přírodní katastrofě. Do několika řek se dostalo ze skládek tolik smetí, že ohrožuje provoz tamních vodních elektráren. Problém se špatným nakládáním s odpadem není na Balkáně nový. Srbsko se rozhodlo přes znečištěnou přehradu postavit speciální zábranu.

Dříve smaragdové vody plné života se změnily v zapáchající plovoucí skládku. Malebná oblast v jihozápadním Srbsku byla oblíbeným místem pro rybaření, teď ukazuje temnou realitu balkánské odpadkové krize.

Například  hladina Potpećské přehrady zmizela pod hutným nánosem osmi tisíc metrů krychlových všeho možného – od plastových lahví po počítačové monitory. Nedaleko bydlí Milomir Mijovic. „Vyrostl jsem tady. Mám sedm dětí a jsem nešťastný, protože je nemohu v létě vzít na ryby nebo na pláž. Jezero není čisté, je v něm plno odpadu,“ stěžuje si.  

Nedávné deště problém ještě zvýraznily

Lednové silné deště dlouhodobý problém ještě zviditelnily. Povodně smetly odpadky pohozené podél silnic a z nelegálních skládek do řeky Lim. Změť se hromadila na přehradní nádrži – nejen v Srbsku, ale i na východě sousední Bosny a Hercegoviny. Odklízení shluků odpadu je tam běžnou činností, nedávné masy ale byly větší než obvykle.

„Proti proudu je spousta nelegálních skládek a na hladinu přehrady se dostává veškerý odpad. My, ekologové, i místní samospráva tedy čelíme obrovskému problému, aniž bychom za něj byli zodpovědní,“ poukázal Siniša Lakovic z ekologického sdružení Jastreb.

Obrovské ostrovy se smetím plující na některých řekách na Balkáně ohrožují i chod tamních vodních elektráren. Značná část odpadu obvykle klesá až ke dnu, a je tak náročné ho odstranit.

Srbské úřady hledají řešení a plánují postavit napříč Potpecskou přehradou tři sta metrů širokou pontonovou zábranu. Ekologové vyzývají k radikálnějšímu kroku – skladování odpadu podél velkých vodních toků by se podle nich mělo úplně zakázat.