V Itálii začal velký proces s mafií 'Ndrangheta. Obžalovaných je přes tři sta

Události: V Itálii začal velký proces s mafií 'Ndrangheta (zdroj: ČT24)

V Itálii začal největší proces s mafií od 80. let minulého století. Před soudem stanou lidé podezřelí z příslušnosti ke kalábrijské mafii 'Ndrangheta, v současnosti nejmocnější italské mafiánské skupině. Obžalováno je celkem 325 lidí, svědků je pak přes devět set. Očekává se, že padne obvinění z vražd, obchodů s drogami, praní špinavých peněz, vydírání i ze zneužití veřejné funkce.

 Seznam obžalovaných byl při předběžném slyšení podle agentury AFP čten více než tři hodiny, kromě členů mafie zahrnuje i politiky, policisty a státní zaměstnance. Nejvýše postavenou souzenou figurou je boss Luigi Mancuso (66), přezdívaný Strýc, který už dříve strávil 19 let ve vězení. Další souzení mafiáni jsou známí pod přezdívkami Vlk, Fatty či Blondie.

Celkový počet obžalovaných v kauze převýší čtyři sta, když se započte devět desítek obviněných, které čeká soud ve zrychleném řízení. To má začít koncem ledna. Je mezi nimi i právník Giancarlo Pittelli, který byl v letech 2006 až 2008 senátorem za stranu Silvia Berlusconiho Forza Italia. Pitteli odmítá, že by s 'Ndranghetou spolupracoval. 

„Je to historická událost. 'Ndrangheta je dnes považována za nejmocnější mafiánskou organizaci –⁠ nejen v Itálii, ale v Evropě a ve světě,“ řekl o procesu Nicola Morra, předseda výboru boje proti mafii. 

Většina z obžalovaných byla zadržena v prosinci 2019 při raziích v Itálii, Německu, Švýcarsku a Bulharsku.

Nejbohatší mafie, která v Itálii působí

„Pro Italy je to velmi důležitá událost, protože je to nejmocnější a nejbohatší mafie, která dnes v zemi působí,“ řekl redaktor zahraniční redakce České televize Jakub Nettl. Podle policie má tato skupina de facto monopol na dovoz kokainu do Evropy, z čehož plynou i obrovské finanční prostředky.

Proces bude chtít podle redaktora dokázat, že 'Ndrangheta nepůsobí jen jako zločinecká organizace v nelegálních obchodech, ale že hluboce pronikla do samotného působení státu, a to zejména v Kalábrii, kde má vazby na podnikatele i politiky. Proces je nazván Znovuzrození, což naznačuje, že jeho cílem je vykořenit mafii z této oblasti, dodal Nettl.

  • Podobně velký proces proběhl v letech 1986 a 1987, kdy zejména zásluhou Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina bylo odsouzeno 360 osob. Kvůli procesu byla i tehdy zbudována speciální podzemní aula, kde bylo možné pracovat v extrémně přísném bezpečnostním režimu.
  • Oba muži, jak Falcone, tak Borsellino, byli významnými postavami italské justice. Coby prokurátoři a soudci se věnovali vyšetřování a odhalování zločinů Cosa Nostry, sicilské mafie.
  • V roce 1992 krátce po sobě oba soudci zahynuli při atentátech, které na ně mafie připravila.

„Proces není jen cihlou ve zdi proti mafii, ale je důležitý i pro pochopení toho, jak se 'Ndrangheta vyvíjela od vydírání či lichvy k rozsáhlým vazbám na státní správu,“ řekl ve středu novinářům před zahájením procesu jeho hlavní žalobce Nicola Gratteri. Boji s organizovaným zločinem věnoval více než tři desetiletí a po tu dobu žil pod policejní ochranou. „Více než dvacet let jsem nebyl v restauraci ani v kině, jím v kanceláři, můj dům je v podstatě bunkr, ale mám dobrý tým bodyguardů,“ popsal Gratteri novinářům.

„Tento proces ukazuje, jak hluboko je 'Ndrangheta zakořeněna ve společnosti,“ dodal pro AFP profesor oxfordské univerzity Federico Varese, podle něhož ale ani tento proces konec této mafie neznamená. „Můžete je zavřít do vězení, ale pokud neodstraníte příčiny jejich existence, budou fungovat dál,“ připomněl Varese, že mafie v posledních dekádách provozuje i kantýny, úklid, svoz odpadu či pohřební služby.

V síti uvázl hlavně rodinný klan Mancusových (jeden z klanů, který tvoří 'Ndranghetu), na který byli podle policie napojeni politici a podnikatelé. Nettl zdůraznil, že se podařilo přesvědčit také 58 svědků (kteří přímo patřili k tomuto klanu a byli členy  jeho mafiánských struktur), aby porušili zákon mlčení a promluvili.

„Rodina Mancusových je považována za velmi důležitou. Je to bráno jako signál, že policie dokáže dosáhnout na jednu vlivnou rodinu, přesvědčit její členy, aby svědčili proti svým příbuzným. Signál, že se to může stát i u dalších rodin, a pobídka pro občany, aby se nebáli svědčit v dalších případech,“ uvedl Nettl.

„Proces nějaké viditelné oslabení vlivu mafie určitě přinese. Otázka ale je, na jak dlouho. Vazby mezi 'Ndranghetou a legální ekonomikou, dokonce i politikou, jsou velmi silné,“ říká o soudním procesu publicista a překladatel Andreas Pieralli. Nové díry na černém trhu, které odstranění 'Ndranghety vytvoří, mohou být podle něj naplněny jiným klanem. Znovuvybudování ekonomických vazeb ale dle Pieralliho nějakou dobu potrvá a mezitím se vliv 'Ndranghety zmenší.

Obhájci případ zatím nekomentovali, většina hlavních obžalovaných ale vinu odmítá. Prokurátor přesto věří, že za dva roky odejde s podobným výsledkem jako jeho předchůdci na Sicílii v roce 1987. Tehdy soud členům Cosa nostry udělil tresty v celkové výši 2600 let vězení.

Speciální soudní síň

Bývalé telefonní centrum v Kalábrii se proměnilo v pevnost. Hlídky jsou na všech příjezdových cestách a nad neprodyšně uzavřenou oblastí neustále krouží vrtulník. Uvnitř poprvé tři soudkyně předsedají procesu, jaký Itálie dlouho nezažila.

Proces se koná v průmyslové zóně města ​​Lamezia Terme v budově s podzemní soudní síní (Bunkr), která byla speciálně postavená pro tento účel. Kromě zvýšené ostrahy a dvou bezpečnostních okruhů je tam vytvořena také speciální místnost pro testování na koronavirus se 118 zaměstnanci. Procesu se účastní desítky novinářů, domácích i zahraničních.

Směrovka k místu největšího procesu proti kalábrijské mafii 'Ndrangheta
Zdroj: Albano Angillletta/ZUMA/ČTK
Soudní síň
Zdroj: Albano Angillletta/ZUMA/ČTK