Putin po deseti letech obnovuje záchytné stanice. V Rusku každý rok umrznou tisíce opilých lidí

Ruský prezident Vladimir Putin dovolil regionům od Nového roku otevírat placené záchytné stanice, uvedl list Vedomosti s tím, že příslušný zákon s čerstvým podpisem šéfa státu byl zveřejněn na úředním webu. Systém záchytek, který fungoval od sovětských dob, a to většinou v gesci ministerstva vnitra, se rozpadl na počátku tohoto desetiletí.

Podle nové právní normy mohou v regionech vznikat záchytné stanice na základě partnerství mezi státem (respektive samosprávami) a soukromým sektorem, přičemž klienti těchto zařízení za jejich služby budou muset zaplatit. Obecná pravidla pro placené záchytky má ještě stanovit vláda.

Putin současně podepsal další zákon, který dovoluje policistům dopravovat opilce nejen do nemocnic, ale i na záchytné stanice. Až dosud směli strážci zákona přepravovat opilé spoluobčany pouze do zdravotnických zařízení.

S opilci se v záchytkách zacházelo brutálně

Systém záchytných stanic začal vznikat v Sovětském svazu od roku 1931. Původně šlo o zdravotnická zařízení, ale už na jaře 1940 záchytky přešly pod pravomoc ministerstva vnitra. Pod vlivem skandálů ohledně brutálního zacházení s opilci v záchytkách nařídil v únoru 2010 tehdejší prezident Dmitrij Medvěděv předat tato zařízení ministerstvu zdravotnictví.

Nový systém ale nevznikl, zatímco dosavadní zanikl, poznamenala agentura Interfax s tím, že každým rokem v Rusku umrznou tisíce opilých lidí. Zákonodárci při předkládání návrhů argumentovali také růstem kriminality pod vlivem alkoholu po zrušení stanic, jakož i poklesem „opilecké zločinnosti“ v regionech, které záchytky obnovily vlastními silami.