Díky zdi na hranici s Mexikem klesla ilegální migrace, tvrdí Trump. Biden projekt kritizuje

Události: Americké volby a bezpečnost (zdroj: ČT24)

Jedním z nejvýraznějších témat současného mandátu amerického prezidenta Donalda Trumpa byla bezpečnost. Zatímco v roce 2016 zvítězil ve volbách i díky slibu postavit zeď na hranicích s Mexikem, před těmi letošními prezident tvrdí, že kvůli bariéře dlouhé stovky kilometrů výrazně klesla nelegální imigrace. Jeho protikandidát Joe Biden projekt za desítky miliard dolarů kritizuje jako neefektivní.

Tisíce obyvatel států Střední Ameriky putují přes celé Mexiko k hranicím Spojených států. Jdou společně, aby se nestaly snadným terčem zločineckých gangů. Mezi migranty v karavaně putovala také Imelda Limová, která vyrazila na cestu z Guatemaly se dvěma dětmi.

„Viděli jsme zprávy o karavaně. Když procházela blízko místa, kde jsme žili, rozhodla jsem se připojit a jít s nimi,“ tvrdí Limaová. Stejně jako ostatní ve skupině tvrdila, že v její domovské zemi se už nedá žít. Trump televizní záběry imigrantů interpretoval jako důkaz hrozícího nebezpečí, na které musel okamžitě reagovat.

„Během let byly tisíce Američanů brutálně zavražděny těmi, kteří se do naší země dostali nelegálně. Tisíce dalších životů budou ztraceny, pokud nebudeme okamžitě konat,“ řekl Trump.

Během loňského roku zadržela pohraniční stráž téměř milion lidí

Americký prezident vyslal na hranice vojáky a stavbu bariéry nechal financovat z armádního rozpočtu. Tvrdou kritiku ale vyvolala praxe oddělování malých dětí od rodičů. Vláda v tomto sice ustoupila, ještě více ale posílila ostrahu hranice. Během roku 2019 zadrželi američtí pohraničníci téměř milion lidí při pokusu o ilegální přechod z Mexika. Jedná se tak o největší počet případů za poslední roky.

Podporou Trumpova projektu se rozhodně netají například Jeff Allen, který žije přímo na hranici USA s Mexikem. Zeď podle něho funguje výborně a současný prezident je podle něj jediný, kdo se o situaci lidí, jako je on, zajímá. „Díky zdi mohu v noci spát. Díky zdi je tady v noci bezpečněji. Díky zdi mohu trávit čas se svojí dcerou. Dříve bylo příliš nebezpečné ji sem vzít na víkend,“ tvrdí Allen.

Nově zaváděná bezpečnostní opatření se ale nelíbí všem. „Je tady přístup, že se blíží nebezpeční lidé, válka a nepřítel. Úřady se podle toho chovají k imigrantům. Vnímají je jako potenciální teroristy a dealery drog,“ řekl zakladatel organizace pomáhající migrantům Fernando García.

Také demokratický kandidát v prezidentských volbách Joe Biden projekt za desítky miliard dolarů kritizuje jako neefektivní. Trump podle něho řeší jen jednu část problému a celkovou situaci naopak zhoršuje.

Kvůli bezpečnostním opatřením a nejspíš i velkému hospodářskému propadu v USA způsobeném pandemií se letos hranici pokusilo ilegálně překročit podstatně méně lidí. V jindy nejfrekventovanějších jarních měsících letos pohraničníci hlásili nejméně zadržených za poslední roky.