Slovenské zdravotnictví si nemůže dovolit český scénář, řekl v ČT Matovič

Slovenský premiér Matovič v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Igor Matovič (OĽaNO) se obává, aby se Slovensko ohledně šíření koronaviru nedostalo do takové situace, v jaké je nyní Česko. V Událostech, komentářích řekl, že si to slovenské zdravotnictví nemůže dovolit. Slovensko zorganizuje o nadcházejícím víkendu první kolo celoplošného testování obyvatel na koronavirus, potvrdil tamní ústřední krizový štáb. Matovič také oznámil, že po plánovaném druhém kole testování, tedy po 9. listopadu, by měly být zavedeny testy na hranicích.

„Jsme za vámi přibližně dva tři týdny a jdeme úplně přesně tou stejnou cestou, dosud jsme neudělali žádnou odchylku“ řekl Matovič v Událostech, komentářích. Zároven připustil, že není příjemné, že je Česko pro Slováky odstrašujícím příkladem.

„Díváme se na vás a bojíme se toho, abychom se nedostali do takové situace, neboť vy máte zdravotnictví v mnohem lepší stavu, než ho máme my na Slovensku,“ pokračoval Matovič. „Tím pádem si nemůžeme dovolit takový nápor na nemocnice,“ dodal slovenský premiér.

Na Slovensku je od soboty výrazně omezený volný pohyb osob, po pilotní fázi se nyní chystá první kolo celoplošného testování obyvatelstva na koronavirus. „Epidemiologové říkali, že máme nasadit úplně tvrdý lockdown, nechat lidi doma, nechat dva miliony lidí bez práce. A to jsme si netroufli, proto jsme udělali tuto kombinaci takového jemnějšího lockdownu a celoplošného testování,“ uvádí Matovič.

Slovenský premiér věří, že celoplošné testování bude mít pro zbrždění pandemie v zemi velký význam. „Až tímto způsobem protestujeme celé Slovensko, tak odhadujeme, že se nám podaří identifikovat mezi 40 až 50 tisíci infekčními lidmi. Dáme je do karantény společně s jejich rodinami a dramaticky bychom tím měli zmenšit náraz pandemie,“ řekl předseda slovenské vlády v Událostech, komentářích. 

Testování bude o den kratší

První kolo celoplošného testování se uskuteční o nadcházejícím víkendu. „Oproti původnímu plánu to nebudou tři, ale jenom dva dny, to celoplošné testování se uskuteční v sobotu a v neděli,“ upřesnil zpravodaj ČT Petr Obrovský.

„Podle premiéra Matoviče byly na stole jen dvě varianty – tvrdý lockdown, nebo právě celoplošné testování. Členy ústředního krizového štábu k výběru celoplošného testování povzbudil relativně hladký průběh a také vysoký zájem v pilotních čtyřech okresech na Oravě a v Bardejově,“ dodal zpravodaj ČT.

Úvodní fáze plošného testování, jež se od pátku do neděle konala ve čtyřech epidemií nejvíce postižených okresech na severu a východě země, odhalila 5594 infikovaných. To jsou bezmála čtyři procenta z celkového počtu 140 945 obyvatel, kteří test absolvovali.

Účast na testech byla dobrovolná, negativní výsledek je ale podmínkou pro využití několika výjimek z platného výrazného omezení volného pohybu osob. Ve zmíněných čtyřech regionech bez testu nyní nesmí lidé ani do zaměstnání.

Zpravodaj ČT Obrovský: Vláda podle premiéra rozhodovala mezi tvrdým lockdownem a celoplošným testováním (zdroj: ČT24)

Matovič čeká účast kolem 80 až 90 procent

Od plošného testování obyvatel, které se na konci tohoto týdne uskuteční na celém Slovensku, si vláda slibuje odhalení ohnisek nákazy a zpomalení šíření koronaviru. Premiér Matovič očekává účast kolem 80 až 90 procent obyvatel a odhalení desítek tisíc infikovaných, kteří by následně měli setrvat deset dnů v karanténě.

„Na celoplošné testování bude Slovensko potřebovat padesát tisíc lidí v organizačních složkách na straně státu, z toho dvacet tisíc zdravotníků. Ještě není jisté, že se všechny tyto lidi podaří včas sehnat,“ upozornil Obrovský.

Ministr obrany Jaroslav Naď řekl, že Slovensko jedná s vládami několika zemí ohledně pomoci Bratislavě se zajištěním materiálu a personálu na testování, bude-li to potřebné. V úvahu podle něj připadá využití několik stovek patrně vojenských zdravotníků z ciziny.

K plošnému testování obyvatel úřady využily antigenní testy, které jsou sice méně přesné než v laboratořích používané PCR testy, umožňují ale zjistit výsledek už za zhruba čtvrt hodiny. Matovič upozornil, že antigenní testy dokážou odhalit jen přibližně 30 až 40 procent infikovaných, a to ty, u nichž se covid-19 plně rozvinul.

Příští týden pak úřady rozhodnou, zda se v zemi definitivně uskuteční i dříve oznámené druhé kolo celoplošného testování. „Předseda vlády také potvrdil, že po druhém kole plošného testování, to znamená nejdřív 9. listopadu, by mělo dojít k obnovení kontrol na hranicích se sousedními státy a zavedení povinného testování antigenními testy i tam pro všechny, kdo budou chtít vstoupit na území Slovenska,“ uzavřel Obrovský.

V sobotu na Slovensku přibylo poprvé více než tři tisíce případů

Slovensko v sobotu třetí den za sebou zaznamenalo rekordní přírůstek nově potvrzených případů nákazy koronavirem. V zemi přibylo 3042 nakažených, přičemž v tomto počtu nejsou zahrnuty výsledky z plošného testování. V neděli už bylo ale výsledné číslo podstatně menší, a to 1312 případů z více než šesti tisíc provedených testů.

Během nedělního dne podlehlo nemoci covid-19 u našich sousedů 6 pacientů, celkově se počet zemřelých vyšplhal na 165. Hospitalizovaných je ve slovenských nemocnicích už přes tisíc lidí. Počet aktivních případů sahá k až pětatřiceti tisícům.

Země postupně zavedla několik karanténních opatření a od soboty prozatím do konce tohoto týdne platí v zemi výrazné omezení volného pohybu osob. Premiér Matovič už dříve řekl, že omezení by se změněnými podmínkami mohla trvat ještě další dva týdny.