V Minsku se opět protestovalo proti Lukašenkově režimu, zasáhla policie

V běloruském hlavním městě Minsku v neděli znovu vyšli do ulic odpůrci režimu Alexandra Lukašenka. Nepovoleného protestu se podle organizace na ochranu lidských práv Vjasna zúčastnilo na 50 tisíc lidí a přes sto jich bylo zadrženo.

Účastníci nedělní demonstrace, často vybavení bílo-červeno-bílou vlajkou jako symbolem běloruské opozice, skandovali hesla „Ať žije Bělorusko!“, „Svobodné volby!“ či „Lukašenko do policejního antonu!“.

Policie nasadila těžkou techniku, uzavřela ulice přilehlé k trase pochodu a proti demonstrantům použila ohlušující granáty. Podle agentury DPA pořádkové síly střílely do vzduchu gumové projektily poté, co je demonstranti údajně napadli kameny. Tři stanice minského metra byly uzavřeny.

Běloruská vlajka
Zdroj: Wikipedia.org

Interfax informoval o mobilních jednotkách běloruských policistů, které objížděly město a zatýkaly povětšinou osamocené demonstranty či menší skupinky přívrženců opozice. Mezi zatčenými byli i novináři.

Organizace Vjasna sledující zásahy režimu proti občanské společnosti uvedla, že bylo v neděli zadrženo po celém Bělorusku 108 lidí. Nejvíce v Minsku, ale také při protirežimních demonstracích v Brestu, Vitebsku a dalších běloruských městech.

Žádná strana nechce ustoupit

Protesty trvají už sedmdesát dnů. Začaly poté, co ústřední volební komise 9. srpna ohlásila, že vítězem prezidentských voleb se opět stal dlouholetý autoritářský vůdce Lukašenko. Opozice stejně jako Evropská unie a další státy výsledek hlasování neuznaly a požadují vypsání nových voleb.

Bezpečnostní složky v poslední době přitvrdily ve svém postupu vůči demonstrantům, od začátku protestů zatkly podle agentury Reuters na 13 tisíc lidí. Ministerstvo vnitra tento týden otevřeně pohrozilo použitím střelných zbraní a ostré munice. Opozice oproti tomu vyzývá k poklidným protestům a násilí odsuzuje.

„Toto je první pochod od té doby, co úřady pohrozily použitím střelných zbraní. Ale ani to nezastavilo protesty, které získají jiné formy, ale neodumřou,“ řekl podle agentury AP šéf Vjasny Ales Bjaljacki.

Opoziční kandidátka na prezidentku Svjatlana Cichanouská, která se záhy po volbách musela uchýlit do litevského exilu, dala minulý víkend Lukašenkovi ultimátum, aby do příští neděle odstoupil. V opačném případě bude podle jejích slov čelit celostátní stávce, která ochromí Bělorusko.