Americká FBI našla vzácný obraz, který nacistické Německo zabavilo židovské rodině

Horizont ČT24: Objevení ukradeného obrazu (zdroj: ČT24)

Americká FBI objevila obraz, který se považoval za dávno za ztracený. Jde o obraz dvou bruslařů z 19. století s názvem Zima. Autorem je přední představitel realismu Gari Melchers. Experti FBI ho objevili v malém muzeu na severu státu New York. Před 87 lety obraz ukradli nacisté židovské rodině z Berlína, pro její potomky je nalezení zadostiučiněním, které ani nečekali.

„Rodina Mosseových přišla téměř o všechno, protože byli Židé. Neztratili ale naději a stejně tak ji neztratilo ani ministerstvo spravedlnosti. FBI má program na hledání a vracení ukradeného umění a kulturních statků a Zima je jedním z posledních příkladů,“ říká Antoinette Baconová z amerického ministerstva spravedlnosti.

Malba Zima se do USA dostala díky zakladateli newyorského muzea, a to skrze galerii v Evropě, hned ve třicátých letech minulého století. O tom, že byl obraz ukraden nacisty, údajně nevěděl.

„Navracení podobných obrazů je vždy malým krokem v daleko širším kontextu. Zároveň víme, že my Němci nemůžeme nikdy napravit veškeré zlo a utrpení, vracení těchto uměleckých děl je sice malým, ale důležitým krokem,“ vyjádřila se k nalezení německá ministryně kultury Monika Grüttersová. 

Perzekuce, zabavení majetku a emigrace do USA

Mosseovi se dostali do hledáčku nacistů hned v roce 1933, když se ve svých novinách Berliner Tageblatt vyslovili proti nástupu Hitlera do čela Německa. Ten prominentní židovskou rodinu začal veřejně napadat, režim vyplenil jejich majetek včetně sbírky umění a Mosseovi museli o rok později utéct do Spojených států.

Hitlerovské německo ukradlo židovským rodinám v období od 30. do 40. let minulého století tisíce děl. Množství z nich se dodnes hledá, končily na černém trhu i v rukou nic netušících galeristů. V uplynulých letech se alespoň část dostala k právoplatným majitelům.

Veřejnost i odborníky například v roce 2012 šokoval nález víc než tisícovky obrazů zásadních autorů nedozírné hodnoty v bytě německého sběratele umění na penzi. 

Nadace potomků rodiny Mosseových dál pátrá po stovkách ztracených uměleckých předmětů, které jsou stále ve sbírkách v USA, Polsku nebo Izraeli. Zima má jít do dražby, její hodnota se odhaduje na stovky tisíc dolarů.