Počet nakažených na Slovensku dál rychle roste. Vláda chystá nová omezení

Slovensko ve čtvrtek třetí den v řadě zaznamenalo nový rekord potvrzených nových případů nákazy koronavirem. Podle premiéra Igora Matoviče přibylo 419 infikovaných, denní přírůstek nově nakažených tak poprvé překročil hranici čtyř stovek. Podle Matoviče může za špatný vývoj epidemie v zemi lehkovážnost lidí a ignorování zavedených opatření. Po jednání vlády pak řekl, že v pondělí bude ústřední krizový štáb rozhodovat o výrazném omezení počtu lidí na hromadných akcích.

On-line přenos

Šíření koronaviru - září

  • 21:38
    Česko

    V Jihočeském kraji zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé s covidem-19. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni ve věku nad 70 let.

  • 20:35
    Česko

    Možnost nadále pokračovat v soutěžních zápasech, i když na příští dva týdny bez diváků v hledištích, přivítali v současné těžké době koronavirové pandemie zástupci basketbalu, volejbalu i florbalu. Upozornili však, že propad příjmů ze vstupného zhorší ekonomickou situaci klubů.

  • 20:00
    Česko

    Počet žáků a učitelů s covidem je teď třikrát vyšší než 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 1962 z nich, dotkla se 435 škol, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

„Nerozvážnost, lehkovážnost a egoismus zvítězily. Neustálé útoky, zpochybňování nebezpečnosti covidu, teatrální ignorování opatření, vysmívání se těm, kdo je dodržují, přinesly své výsledky. Výsledky ‚boje za svobodu‘, který nyní svobodu vezme všem,“ napsal na Facebooku Matovič k vývoji epidemie na Slovensku.

Pandemická komise podle Matoviče navrhla snížení nejvyššího počtu lidí na hromadných akcích, a to na sto v interiérech a 200 v exteriérech, což by znamenalo pětinu oproti současnosti. Akce, kde lidé nemohou sedět, by se nemohly konat vůbec. Svateb by se mohlo zúčastnit maximálně 30 osob. Zmíněné snížení počtu účastníků hromadných akcí s platností od začátku října pandemická komise navrhovala již před dvěma týdny, Matovič ale tehdy prosadil zachování současných omezení. Nyní premiér řekl, že za větší volnost bojovat již nehodlá.

„Čeká nás těžká doba. I když dnes přijmeme opatření, jejich dopad budeme vidět možná za deset až 14 dní,“ řekl Matovič.

Například proti nošení roušek, které je v zemi povinné v budovách, vystupuje z parlamentních formací hlavně opoziční krajně pravicová strana Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko. Média v srpnu ale upozornila, že sám Matovič neměl na svatební hostině svého stranického kolegy roušku. Nyní premiér řekl, že na zmíněné akci selhal. Právě svatby patří podle hygieniků k rizikovým akcím.

„Jsme na počátku anarchie“

Podle Matoviče, který ještě minulý týden prosadil mírnější než plánovaná omezení pro konání hromadných sportovních či kulturních akcí, Slováci zodpovědnost neunesli. „Svoboda bez zodpovědnosti vede k anarchii a dnes jsme na jejím počátku,“ uvedl premiér. Dodal, že počet nových případů nákazy na Slovensku raketově roste.

Slovenští policisté během pátku provádějí na hraničních přechodech s okolními zeměmi předem ohlášené náhodné kontroly dodržování nařízení hygieniků. Cestující, kteří se vracejí z takzvaných rizikových zemí EU, musejí předložit negativní výsledek testu na koronavirus, nebo se registrovat a nastoupit do karantény. Minulý týden Bratislava zařadila mezi rizikové státy kvůli šíření koronaviru i Českou republiku.

Bar v Madridu dbá na bezpečné rozestupy
Zdroj: Sergio Perez/Reuters

Španělská vláda chce karanténu celého Madridu

Španělská metropole rozšířila dosavadní částečnou uzávěru města o dalších osm čtvrtí, čímž počet oblastí s omezeným pohybem obyvatel stoupnul na 45. Omezení tak nyní dopadá na více než milion lidí.

Opatření se vztahuje na oblasti, kde bylo v uplynulých 14 dnech zaznamenáno více než tisíc nově nakažených na sto tisíc obyvatel. Pro srovnání: v Česku je toto číslo 229, v Německu pouze 13.

Ministr zdravotnictví ve španělské levicové vládě Salvador Illa vyjádřil s opatřeními nesouhlas. Kabinet doporučil vedení metropole, aby uzavřelo veškeré oblasti s více než 500 nakaženými na sto tisíc lidí za uplynulých 14 dnů. V praxi by to znamenalo dát do karantény celou metropoli se 3,3 milionu obyvatel.

Tuto radu ovšem vedení Madridu, kde mají převahu konzervativci, patrně nevyslyší. Předsedkyně madridského regionu Isabela Díazová Ayusová uzávěru celé metropolitní oblasti označila kvůli hospodářským dopadům až za „poslední možnost“.