Newton a Galilei se skrývali v Rumunsku. Policie našla ukradená první vydání jejich děl

Policie v Rumunsku našla ukradené vzácné knihy, včetně prvních vydání prací Galilea Galileie a Isaaca Newtona. Oznámila to stanice BBC s tím, že na dvě stě vzácných a cenných výtisků má hodnotu více než 2,5 milionu liber (přes 73 milionů korun). Nalezený lup obsahuje kupříkladu také náčrty španělského malíře Franciska Goyi.

„Tyto knihy jsou nesmírně cenné, ale důležitější je, že jsou nenahraditelné a mají obrovský význam pro mezinárodní kulturní dědictví,“ uvedl detektiv Andy Durham z londýnské metropolitní policie.

Zloději cenné knihy ukradli v lednu 2017 ze skladu v londýnské čtvrti Feltham, kde svazky čekaly na převoz k aukci v americkém Las Vegas. Vyřízli otvory ve střeše a poté se po lanech spustili dovnitř budovy, čímž se vyhnuli bezpečnostním senzorům. Ven se dostali stejnou cestou.

Vyšetřovatelé později zjistili, že podezřelí patří k rumunskému gangu, jenž stojí za sérií vloupání do britských skladů s hodnotným zbožím. Loni policie v rámci mezinárodní spolupráce provedla razie na 45 místech v Británii, Rumunsku a Itálii.

Ve středu policisté ukradené knihy objevili ve skrýši pod podlahou domu v oblasti Neamts na severovýchodě Rumunska. V souvislosti s případem policie obvinila třináct lidí, z nichž dvanáct se ke krádeži už doznalo.