Bouře Sally si v Alabamě vyžádala jednu oběť. Na hranici s Floridou hrozí velmi silné záplavy

Nejméně jeden člověk zemřel na jihu amerického státu Alabama v důsledku hurikánu Sally, jehož přechod přes pobřeží Mexického zálivu provázely mohutné přívaly deště a vzedmutí mořské hladiny. Živel zaplavil řadu obcí a přerušil dodávky elektřiny statisícům domácností. Zbytky bouřkového systému se posouvají na severovýchod, nebezpečí ale v pobřežních oblastech nepominulo, uvedla agentura AP.

Sally ve středu udeřila na jihu Alabamy jako hurikán druhé kategorie na americké pětistupňové škále, rychlost větru dosahovala až 165 kilometrů v hodině. Při postupu do vnitrozemí státu Alabama směrem k severovýchodu zeslábla do stádia tropické deprese. Americká meteorologická služba (NWS NOAA) však nadále varuje před přívalovými povodněmi.

Tropická deprese se bude přes stát Georgia přesouvat dále k severovýchodu a teprve během pátečního odpoledne se dostane nad Atlantik. Do té doby může v pásu táhnoucím se od východní Alabamy, přes Georgii, Jižní i Severní Karolínu na východ Virginie spadnout 30 až 130 mm, ojediněle až 200 mm srážek.

Utržená Niňa

Nejhůře zasažená jsou města Mobile v Alabamě nebo Pensacola na severozápadě Floridy. Americká média popisovala ulice proměněné v řeky, které zaplavily auta a unášely trosky. V Pensacole uvolněný nákladní člun se stavebním jeřábem strhl část mostu oddělujícího tamní zátoku od Mexického zálivu a podle agentury AP se ztratila replika lodi Niňa objevitele Kryštofa Kolumba, která běžně kotvila u pensacolského nábřeží.

Na námořní letecké základně u floridského města zaznamenali přes 60 centimetrů dešťových srážek, podle meteorologů byl v centru skoro metr vody. Velitelka tamního hasičského sboru Ginny Cranorová v televizi CNN řekla, že ve městě během čtyř hodin napršelo tolik vody jako běžně za čtyři měsíce.

První oběť Sally byla hlášena z městečka Orange Beach, které leží hned na druhé straně hranice mezi Floridou a Alabamou. Zdejší starosta Tony Kennon uvedl, že jeden další člověk se pohřešuje. Podle deníku The New York Times se zároveň v nejzápadnější části Floridy podařilo ze zaplavených komunit zachránit více než 350 lidí.

Ačkoliv Sally neprovázel tak silný vichr jako srpnový hurikán Laura, i tak byl dost silný na to, aby převracel vyšší vozidla, rval střechy z domů nebo porážel dopravní značky. Bez proudu bylo v noci na čtvrtek v zasažených oblastech na 540 tisíc odběratelů.

Spíše než vítr ovšem vyvolával obavy velmi pomalý postup bouře, který zhoršuje dopady vydatných srážek. Povodeň na pobřeží Mexického zálivu ještě pravděpodobně nějakou dobu potrvá, neboť pokračující přívalové deště by mohly rozvodnit řeky přitékající do těchto oblastí. „Je to taková první salva, ale bude toho víc, s čím se budete muset vypořádat,“ varoval guvernér Floridy Ron DeSantis.