Vycházejí tři knihy o dění v Bílém domě. O Trumpovi píšou bývalí podřízení i exagent FBI

Události: Vychází tři knihy o Trumpovi (zdroj: ČT24)

V úterý vycházejí troje memoáry o americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi a o dění v Bílém domě za jeho vlády. K tématu vydala své paměti exmluvčí Bílého domu Sarah Sandersová, někdejší agent FBI Peter Strzok a bývalý prezidentův právník Michael Cohen. Ten si odpykává tříletý trest ve vězení. Ve svých pamětech o Trumpovi mimo jiné napsal, že se chová jako mafián. Bílý dům jeho tvrzení odmítá jako lživá.

Podle BBC ve své knize Disloyal - A Memoir (Neloajální - Paměti) také píše, že Trump má „negativní názor na všechny Afroameričany“. Cohen rovněž napsal, že Trump utrousil několik rasistických komentářů na adresu Hispánců a Nelsona Mandely.

Právník knihu napsal během svého pobytu ve vězení. V minulosti se přiznal k porušení několika zákonů a byl také odsouzen za lhaní Kongresu, daňové úniky a podvody.

Bílý dům se proti tvrzením ohradil, právník prý lže. „Cohen je hanebný kriminálník a vyhozený právník. Ztratil veškerou kredibilitu a není pro nás překvapením, že se pokouší profitovat na základě lží,“ uvedla mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová.

Cohen: Trump si najal Obamova dvojníka

Cohen ve své nové knize například tvrdí, že Trump byl před svým prvním zvolením posedlý minulým prezidentem Barackem Obamou. Zpochybňoval jeho místo narození i to, jak se dostal k diplomům prestižních univerzit. 

Právník píše, že Trumpovo pohrdání tehdejším prezidentem zašlo až tak daleko, že si najal představitele Obamy a natočil s ním video, v němž tehdejšího prezidenta „rituálně propustil z úřadu“. Z knihy Disloyal - A Memoir (Neloajální - Paměti) citovala zpravodajská stanice CNN, která získala titul ještě před úterním vydáním.

Cohen nejmenoval muže najatého na tento úkol. V knize je ale fotografie, na níž Trump sedí za stolem naproti černochovi vzdáleně připomínajícím Obamu, který má odznak americké vlajky v klopě saka, a na stole leží dvě knihy, přičemž na jedné z nich je Obamovo jméno. Trump tohoto prezidenta vystřídal v úřadu po dvou funkčních obdobích, po nichž se o třetí mandát ucházet nemohl.

Paměti napsala i exmluvčí Bílého domu

Současně vychází i kniha Speaking for Myself (Mluvím za sebe) od bývalé tiskové mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sandersové. Ta v ní vypráví například o setkání se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem během společného summitu s Trumpem. Vůdce KLDR na ni při jednání údajně „zíral“ a poté i mrknul.

Když Sandersová o incidentu následně řekla Trumpovi a tehdejšímu šéfovi kanceláře Johnu Kellymu, oba se začali smát „hurónským smíchem“ a začali jí navrhovat, aby jela do Severní Koreje a „obětovala se pro zemi“.

Donald Trump a Kim Čong-un během druhého společného setkání
Zdroj: Leah Millis/Reuters

V knize Sandersová popisuje i moment, kdy Kim Čong-un od amerického prezidenta „nesměle přijal Tic Tac“, píše list The New York Times. Americký prezident poté před diktátorem gestikulací naznačil, že vydechuje, aby ho ubezpečil, že se jedná o svěží dech, a ne o jed.

Sandersová je dcerou bývalého republikánského guvernéra Arkansasu Mika Huckabeeho. Tiskovou mluvčí Bílého domu se stala na začátku roku 2017, svůj úřad opustila o dva roky později v červnu 2019.

Vyšetřování FBI nemělo ublížit prezidentovi, píše bývalý agent

Třetí knihou o dění v Bílém domě jsou paměti bývalého agenta FBI Petera Strzoka, který byl usvědčen ze zaujatosti při vyšetřování Trumpovy prezidentské kampaně v roce 2016 kvůli údajnému ruskému vměšování do voleb. Své kolegyni posílal krátké textové zprávy, ve kterých americkou hlavu státu kritizoval.

Strzok podle The New York Times v knize píše, že se FBI vyšetřováním nesnažila ublížit prezidentovi, jak Trump tehdy tvrdil. Mělo prý za účel osvětlit „možnost napojení cizí rozvědky do prezidentských voleb“.

„Vždy to bylo o Rusku,“ píše mimo jiné Strzok. V memoárech také prohlásil, že FBI v roce 2016 nebyla připravena na ruské vměšování do prezidentských voleb, federální úřad podle něho měl včas „rozpoznat varovné signály“.