Rusko vyšetřuje okolnosti Navalného případu a žádá berlínskou kliniku o informace

Ruské ministerstvo vnitra oznámilo, že zahájilo prověřování v souvislosti s hospitalizací Alexeje Navalného. V západních zemích panuje podezření, že hlavní kritik ruského prezidenta Vladimira Putina byl otráven, a tamní politici proto tlačí na Moskvu, aby okolnosti incidentu vyšetřila. Kreml doposud možnost otravy nepřipouštěl.

Navalnyj byl o víkendu převezen z Ruska na berlínskou kliniku Charité, kde laboratorní testy zjistily známky otravy. Konkrétní látka, která intoxikaci způsobila, zatím ale není známa. Ruští lékaři v omské nemocnici předtím otravu vyloučili s tím, že v krvi ani v moči stopy žádných toxinů nenašli.

Ruská prokuratura požádala kliniku Charité o důkazy potvrzující otravu

Tisková služba ruského ministerstva vnitra ve čtvrtek agentuře TASS sdělila, že vyšetřovatelé Sibiřského federálního okruhu provádějí na pokyn prokuratury předběžné prověřování v souvislosti s hospitalizací Navalného 20. srpna. Prokuratura přitom tvrdí, že pokyn dala hned v den této události.

Podle sdělení ruských úřadů bylo zabaveno více než sto předmětů, které mohou mít důkazní hodnotu. Byly také analyzovány videozáznamy z bezpečnostních kamer. „Probíhá více než 20 různých kriminalistických expertiz (forenzní, biologická, fyzikální a chemická). V tuto chvíli nebyly nalezeny žádné látky se silným účinkem ani narkotika,“ citoval TASS z poskytnuté informace. 

Ruská generální prokuratura požádala berlínskou kliniku Charité o důkazy, potvrzující předběžnou diagnózu, tedy otravu. „Požádali jsme německou stranu, poprosili, aby poskytli ruské straně vysvětlení, informace a důkazy ohledně předběžné diagnózy, jak ji určili, jakož i dokumenty týkající se zdravotních údajů a práce německých specialistů během přepravy ruského občana do Německa i během jeho hospitalizace na klinice Charité,“ řekl agentuře TASS mluvčí prokuratury Andrej Ivanov. Dodal, že Rusko je připraveno poskytnout své údaje.

Podle Kremlu se má vyšetřovat až po potvrzení otravy

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ještě ve středu prohlásil, že důvodem pro zahájení vyšetřování bude až určení konkrétní látky v těle Navalného a potvrzení, že šlo skutečně o otravu. O tom, že už hned v den události policie dostala pokyn zahájit předběžné prověřování možnosti otravy, jak tvrdí prokuratura, se však nezmínil.

Klinika Charité v pondělí oznámila, že laboratorní nálezy nasvědčují intoxikaci látkou ze skupiny inhibitorů cholinesterázy. „Působení toxické látky, tedy inhibitoru cholinesterázy, bylo prokázáno několikrát a v nezávislých laboratořích,“ dodala nemocnice.

  • Cholinesteráza je enzym, který je klíčový při přenosu nervových impulzů v těle a mozku, má za úkol je přerušovat. Inhibitory cholinesterázy (jako jsou sarin a jiné nervové látky) narušují působení tohoto enzymu v těle, svaly jsou poté zahlceny nahromaděným nervovým přenašečem acetylcholinem a dochází k ochromení jejich běžné činnosti a selhání tělesných orgánů. Otravě lze v určitých případech předejít jen včasným aplikováním protilátky, například atropinu. Přesto většinou dochází k trvalému poškození nervové soustavy.

Německý týdeník Der Spiegel ve středu napsal, že Navalnyj mohl být otráven novičokem. Stejným jedem byl otráven také bývalý ruský agent Sergej Skripal a zřejmě i bulharský obchodník se zbraněmi Emilijan Gebrev. Oba otravu přežili.