Benátkám hrozí ekonomický kolaps. Na turisty je navázáno 90 procent podniků

Události: Benátky v době koronavirové (zdroj: ČT24)

S úbytkem turistů se potýká také Itálie. Ještě loni přitom slavné Benátky řešily, jak zabránit masovému přílivu návštěvníků. Teď jich je málo a město zjišťuje, že bez turistů mu hrozí ekonomický kolaps. Na cestovní ruch je totiž navázáno 90 procent tamních podniků a služeb.

Klidně a bezpečně manévrují velkým kanálem. Bez přehnané opatrnosti teď lodě mohou brázdit celou benátskou lagunou. Už skoro půl roku nehrozí, že by jim cestu křížily výletní kolosy. Jejich nepřítomnost se odrazila i na čistší vodě. Statiku starobylých paláců nenarušují otřesy po nárazu velkých vln. Odpůrci obřích plavidel přesto zůstávají obezřetní.

„Pro nás je to dobrá přestávka, kdy jsme si mohli oddechnout, že nemáme tato monstra. Ale pokračujeme v boji, protože víme, že to není konec,“ řekl Leonardo Basso z organizace Ne velkým lodím.

I vedení radnice hodlá dostat velké lodě mimo historické centrum. O skoro dva miliony turistů z okružních plaveb ale nechce úplně přijít. I proto, že jejich přístup do města mohou snadno řídit.

Podle radní pro cestovní ruch Paoly Marové nedělají problémy s masovou turistikou velké výletní lodě. „Naším cílem je, aby si lidé zamluvili vstup do města předem,“ uvedla. Pevný strop úřady zavést zatím nechtějí. Teď by stejně kapacitu zdaleka nenaplnily. Radnice naopak omezuje vydávání licencí pro tradiční profese – třeba gondoliéry.

Turismus nemůže být jediný příjem města, apeluje Basso

Největší dok gondol v Benátkách se nachází jen dvě minuty pěšky od náměstí svatého Marka. Obyčejně tu v sedm večer nekotví ani jedna loď. Teď je ale přístav skoro plný.

Aspoň na pokrytí nákladů si stěží vydělá i většina obchodníků. Například Stefania Semenzatová prodává ručně vyráběné masky už 30 let. Jenže chybějí nejčastější kupci – z Asie a Ameriky, kteří tvoří skoro polovinu návštěvníků Benátek.

Semenzatová měla to štěstí, že zaplatí za srpen jen polovinu nájmu. „Bez této pomoci bych se musela tohoto obchodu vzdát,“ vysvětlila.

V problémech se topí skoro všichni. Velká voda a potom koronavirus obnažily slabinu proslulého města – jeho skoro úplnou závislost na turistech. Politici proto před podzimními volbami slibují debatu o tom, jaká další odvětví podpořit.

„Nejsme proti turistům. Víme, že to je důležitý zdroj příjmů, ale nemůže být jediný,“ apeloval Basso.

Letos odhadovaný výpadek v přepočtu nejméně padesáti miliard korun zatím nic nahradit nedokáže. V příštích letech by si Benátčané přáli, aby město nebylo pouhým skanzenem a nad vodou ho drželi také inovativní podnikatelé.