Roušky ovládané z dálky či robotické servírky. Během pandemie se objevila řada vynálezů

Události: Nové vynálezy díky koronaviru (zdroj: ČT24)

Potřeba dodržovat rozestupy nebo zvýšené nároky na hygienu vedly po světě k mnoha kreativním řešením. Vznikly tak například roušky ovládané z dálky nebo madla na lokty na lednicích. Některé z vynálezů mají přitom šanci přežít i v době pokoronavirové.

Podle izraelských vědců představuje rouška na dálkové ovládání vhodný doplněk společného stolování v době koronavirové –⁠ otvor na vkládání jídla do úst může její nositel obsluhovat pomocí mechanické páčky.

Jak dodržet předpisy o izolaci, však vymýšlejí i samotné restaurace –⁠ někde vyrostly boxy pro víc návštěvníků, jinde pouze pro jednoho. V dalších podnicích zase hosty obsluhují robotické servírky.

Některé vynálezy se ujaly i v supermarketech. Například v jednom z finských obchodů nainstalovali na lednice se zbožím madla na lokty. „Pro mě by to mohlo být výš, ale ano, funguje to,“ zhodnotila nápad zákaznice. V Thajsku je zase možné ovládat výtahy v obchodím centru nohama.

V Japonsku se pak během zákazu shromažďování dalo s pomocí technologií na dálku promovat, v Číně zase vyšetřit pacienty.

Roboti jako strážci veřejných prostranství

V Singapuru zase místní úřady využily služeb různých autonomních robotů. Zapojily je například do hlídání parků, kde bylo zakázané shromažďování. Na mnoha místech v Asii pak pomáhali s dezinfekcí veřejných prostor – ultrafialovým světlem nebo rozprašováním ochranných látek. 

V Indonésii přitom přešli rovnou na plošný postřik ulic a dezinfekční sprchy. Odborníci ale varují, že to může u řady lidí naopak podráždit kůži a způsobit dýchací problémy.