Z táborů rovnou do továren. Čína nutí Ujgury pracovat pro světové značky, uvádí studie

Horizont ČT24? Nucené práce Ujgurů pro světové značky (zdroj: ČT24)

Čína hromadně přesouvala Ujgury do továren, jež dodávají výrobky světovým značkám. Vyplývá to ze studie Australského institutu pro strategickou politiku. Podle BBC jde o další krok ve snahách Číny o převýchovu příslušníků muslimské menšiny. Organizace označila 27 továren v devíti provinciích, do kterých bylo vysláno 80 tisíc Ujgurů z provincie Sin-ťiang. Někteří do továren putovali přímo z detenčních táborů. Peking to popírá.

Organizace pro lidská práva obviňují čínské úřady, že v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang zřídily ve jménu boje proti islamismu množství internačních táborů, do nichž poslaly více než milion Ujgurů.

Ujguři v táborech studují, tvrdí Peking

Čínské úřady, které tábory označují za střediska odborného vzdělávání, koncem minulého roku uvedly, že Ujgurové v táborech již „dostudovali“. Podle zprávy ASPI jsou nyní členové ujgurské menšiny nuceni k práci v továrnách a při odmítnutí jim hrozí další pobyt v detenčních táborech.

ASPI ve své zprávě uvádí, že továrny využívající nucenou práci Ujgurů jsou dodavateli 83 světoznámých firem jako Nike, Apple a Dell. Jednu z těchto továren, kde se vyrábějí sportovní boty pro značku Nike, navštívili novináři z listu The Washington Post.

Areál, oplocený ostnatým drátem a vybavený kamerami, strážními věžemi a policejní stanicí, se podle nich podobal vězení. „Můžeme tu volně chodit, ale nemůžeme se vrátit zpátky do Sin-ťiangu,“ řekla novinářům u vchodu do areálu nervózně vyhlížející žena lámanou čínštinou.

Ujgurové pracující v továrnách žijí ve speciálních ubytovnách, jsou pod neustálým dohledem a po pracovní době musejí docházet na hodiny čínštiny a „ideologická školení“. Potlačovány jsou i náboženské projevy.

Čínské ministerstvo zahraničí zprávy o porušování práv Ujgurů označilo za nepravdivé. „Tato zpráva jde ruku v ruce se snahou USA očernit protiteroristická opatření v provincii Sin-ťiang,“ uvedlo ministerstvo. „Ti, kteří prošli profesními centry, studium úspěšně dokončili a vláda jim pomohla najít zaměstnání. Nyní žijí šťastný život,“ dodalo ministerstvo.

Společnost Nike řekla listu The Washington Post, že se zavázala k dodržování pracovních standardů ve všech zemích a její dodavatelé rozhodně nesmějí využívat nucenou práci. Apple prohlásil, že chce se všemi, kdo pro něj pracují, zacházet důstojně a s respektem. Dell slíbil, že se závěry zprávy bude zabývat.

Sin-ťiang na mapě Číny
Zdroj: Wikimedia
  • Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang zaujímá zhruba šestinu rozlohy Číny, je její největší provincií, byť řídce osídlenou. Místní Ujgurové tvoří 45 procent z téměř 22 milionů obyvatel. Tato menšina, která je jazykově a etnicky spřízněná s Turky, si dlouhodobě stěžuje na útlak ze strany Pekingu a na masivní přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů) do Sin-ťiangu.
  • Při nepokojích v oblasti, které Peking přičítá islamistům usilujícím o vytvoření samostatného státu s názvem Východní Turkestán, dříve zemřely stovky lidí. Pro centrální čínskou vládu je oblast Sin-ťiang důležitá vzhledem k tomu, že je bohatá na přírodní zdroje a leží strategicky na hranicích s Indií, Pákistánem, Afghánistánem, Ruskem a dalšími středoasijskými státy.