Petrohradská kavárna dává šanci postiženým, kteří jinak v Rusku hledají práci jen obtížně

Události: Petrohradská kavárna dává příležitost mentálně postiženým (zdroj: ČT24)

S bohulibým projektem přišla majitelka kavárny v ruském Petrohradu. Rozhodla se zaměstnat mentálně postižené, ať už jako obsluhu nebo v kuchyni. Kavárnu, která funguje teprve druhý měsíc, vyhledávají nejen turisté, ale také rodiče handicapovaných, kteří pro své děti jen těžko hledají práci.

Není složité najít v Petrohradu kavárnu, v centru jsou jich stovky. Ale jen jediná z nich přišla před dvěma měsíci s projektem zaměstnat mentálně postižené lidi. I ty s Downovým syndromem.

„Jsme s nimi moc spokojení, jsme rádi, že mohou pracovat. Uděláme všechno pro to, abychom měli takových zaměstnanců ještě víc,“ říká Darja Nikitinová.

Jen s Downovým syndromem v Rusku žije přibližně padesát tisíc lidí; mentálně postižených je daleko víc, údaje nejsou. Postižení hledají práci velmi složitě. Zaměstnavatelé o ně často nemají zájem.

Například Nikita pracuje v kavárně už měsíc. Pomáhá s úklidem stolů, roznáší nápoje, pracuje za pultem. Zpočátku byl ostýchavý, časem si zvykl a nemá v komunikaci s hosty problémy. Do kolektivu zapadli i další postižení. „Připravují kávu, někteří vaří v kuchyni jídlo, pomáhají nám při servírování,“ popisuje Anastasia Piniginová.

Ostatní zaměstnanci se zprvu obávali reakcí hostů, ale jsou překvapeni, že obsluhu vnímají vesměs vstřícně. „Za více než měsíc od otevření byla pouze jedna konfliktní situace, ale myslím, že se to za měsíc stane i jakékoliv jiné restauraci,“ uvedla vedoucí kavárny Maria Grekovová.

O práci v kavárně je zájem. Už týden po otevření přicházeli rodiče postižených a snažili se najít jim místo. „Pomáhat si v dnešní společnosti navzájem je stále na ústupu, proto je tato občanská iniciativa zezdola cenná,“ uvedl sociolog Vladimír Kosťušev. Otevřeno je každý den a prázdných stolů bývá poskrovnu.