Ve Francii demonstrovaly proti penzijní reformě statisíce lidí, protesty uzavřely i Eiffelovu věž

Události: Francouzská vláda řešila důchodovou reformu, demonstranti pochodovali Paříží (zdroj: ČT24)

Stovky tisíc lidí v pátek v centru Paříže a dalších francouzských měst demonstrovaly proti kontroverzní penzijní reformě prezidenta Emmanuela Macrona. K pochodu metropolí se připojila i část zaměstnanců Eiffelovy věže, památka tak zůstala zavřená. Policie uvedla, že v Paříži zadržela 11 lidí. Kritizovanou reformu v pátek projednávala vláda.

Podle odborové organizace CGT se v celé Francii sešlo 1,3 milionu lidí, přičemž jen v Paříži jich bylo přes 350 tisíc. Francouzské ministerstvo vnitra ale uvádí výrazně odlišná čísla. Podle úřadů se po celé zemi sešlo 249 tisíc lidí, z toho v hlavním městě 31 tisíc. Páteční demonstrace tedy byla početnější než poslední protesty ze 16. ledna. Účastníků však bylo znatelně méně než na začátku protestního hnutí 5. a 17. prosince, poznamenala AFP.

Demonstranti, kteří se vydali od pařížského náměstí Republiky k náměstí Svornosti, v čele nesli transparent s nápisem, že na Macronově reformě „všichni prodělají, (zatímco) na odchodu do penze v 60 letech všichni vydělají“. Výrazně byli mezi protestujícími zastoupeni zejména učitelé.

„Všichni pochopili jednu věc: že budeme pracovat déle. Přinejmenším do 64 let, dokonce i déle,“ kritizoval reformu předák odborové ústředny CGT Philippe Martinez. „Rozhodně ne,“ odvětil na otázku, zda páteční protesty a stávky představují poslední čestný boj. Jiný odborový předák Yves Veyrier očekává „měsíce a měsíce“ dalšího odporu, dokud chystaná reforma nebude velice rozsáhle pozměněna.

Protesty v Paříži
Zdroj: Reuters

Problémy s metrem i příměstskými vlaky

V Paříži byla uzavřena Eiffelova věž, část zaměstnanců se totiž podle listu Le Parisien přidala ke stávce. Protesty se ale konaly také v Toulouse, Marseille, Montpellier či přístavním městě Le Havre. 

Dopravní odbory nachystaly nové vyhrocení již přes padesát dní trvající stávky, jež se v posledních dnech poněkud utišila. Lidé dojíždějící do práce v metropoli se tak znovu potýkali s výpadkem příměstských vlaků a pařížského metra.

„Jistě, je to komplikace, ale souhlasím se stávkujícími a byla bych ráda, kdyby se ke stávce přidaly i další profese,“ řekla AFP zdravotní sestra Audrey, která kvůli zrušenému vlakovému spoji na tři hodiny uvázla v Lille.

Podpora protestům zůstává vysoká, sedmdesát procent Francouzů se podle průzkumu společnosti BVA domnívá, že by měly pokračovat.

Protesty trvají téměř dva měsíce

AFP připomněla, že páteční protest je sedmou společnou akci odborových centrál od propuknutí konfliktu 5. prosince. Další má následovat 29. ledna.

Francouzská vláda chce už v únoru předložit parlamentu plán, který by umožnil přechod na univerzální, „bodový“ penzijní systém. Ten současný, který zahrnuje 42 speciálních režimů s výhodami pro jisté skupiny, považuje za příliš komplikovaný a nespravedlivý. S reformou kromě zaměstnanců železnic a městských dopravních podniků nesouhlasí ani učitelé, policisté, hasiči, justiční pracovníci či zaměstnanci kulturních institucí.

Prezident Macron považuje změny v penzijním systému za klíčové pro svůj plán přizpůsobit Francii globalizované ekonomice 21. století. Tvrdí, že dosavadní systém je nespravedlivý, zastaralý a příliš nákladný pro zemi. Odbory ale namítají, že nový systém ohrožuje těžce vybojovaná práva pracujících a ublíží těm nejchudším.