Australané zadrželi desítky lidí podezřelých ze žhářství. Mrtvých zvířat je prý miliarda

Horizont ČT24: V Austrálii při požárech zemřela miliarda zvířat (zdroj: ČT24)

Úřady australského státu Victoria vyzvaly obyvatele oblastí ohrožených požáry, aby ve čtvrtek zvážili možnost evakuace. V pátek se totiž mají do tohoto státu a sousedního Nového Jižního Walesu vrátit vedra, která zvýší riziko šíření ohně. Ve státě Jižní Austrálie jsou teploty přesahující 40 stupňů a nepředvídatelný vítr očekávány již ve čtvrtek.

Počet mrtvých v důsledku australských požárů vzrostl na 26. Nejnovější obětí na oficiálním seznamu je 43letý hasič, který zahynul při automobilové nehodě ve službě. Úřady potvrdily, že jeho smrt souvisela s ničivými požáry.

Policie v nejhůře postiženém státě Nový Jižní Wales tento týden oznámila, že zadržela 24 lidí, kteří čelí obvinění ze žhářství. Zatčeným, kteří údajně úmyslně založili některé z lesních požárů, hrozí až 25 let vězení. Vyšetřováno je také 47 lidí, kteří navzdory přísným opatřením v krizových oblastech prý odhodili na zem nedopalek cigarety či zápalku, a 53 lidí, kteří údajně porušili zákaz rozdělávání ohňů.

Premiér zve turisty na poničený ostrov

Australský premiér Scott Morrison vyzval zahraniční turisty, aby se nenechali lesními požáry v zemi odradit. „Austrálie je pořád úžasné místo, vezměte své rodiny a užijte si tady dovolenou,“ řekl při návštěvě Klokaního ostrova.

Tento třetí největší australský ostrov, kam pravidelně přijíždějí za klokany, koalami, ptakopysky či tučňáky davy turistů, patří k místům, jež byla v posledních týdnech lesními požáry těžce postižena. Morrison přiznal, že plameny zdevastovaly třetinu ostrova, zbylé dvě třetiny jsou ale pro návštěvníky stále otevřeny.

Vědci z univerzity v Sydney zdvojnásobili svůj odhad počtu zvířat zabitých od září při požárech. Zatímco dříve mluvili o 480 milionech, nyní v bilanci uvádějí, že za oběť plamenům padla zřejmě miliarda savců, ptáků a plazů. Hmyz a bezobratlí živočichové se do bilance nezapočítávají.

Desítky požárů stále nejsou pod kontrolou

Ve státě Nový Jižní Wales nadále hoří 130 požárů, z nichž padesátka není pod kontrolou, a ve státě Victoria dalších 40. Podle agentury Reuters plameny sežehly již dva tisíce domů a více než 10,3 milionu hektarů porostu.

Ve venkovských oblastech zůstává řada obcí v důsledku požárů bez dodávek elektřiny a bez telekomunikačního spojení, některé se rovněž potýkají se zajištěním dodávek pitné vody. Katastrofální požáry přicházejí v Austrálii po tříletém suchu, jež experti spojují s klimatickými změnami.

Dvě největší australská města Sydney a Melbourne a také metropole Canberra jsou nadále zahaleny hustým dýmem.

Pomoc ze zahraničí

Na pomoc v boji s lesními požáry přiletělo do Austrálie 67 hasičů ze Spojených států a Kanady. Připojili se ke 40 svým krajanům, kteří tam již pomáhají.

Značnými finančními částkami přispěli v posledních dnech na podporu lidí zasažených požáry a na boj proti ohňům některé celebrity. Britský zpěvák Elton John a australský herec Chris Hemsworth, který žije v suchem postiženém městě Byron Bay ve státě Nový Jižní Wales, oznámili každý příspěvek jeden milion dolarů. Mezi dalšími dárci jsou například australská herečka Nicole Kidmanová a zpěvačka Kylie Minogue či americká zpěvačka Pink.

Slavní tenisté Roger Federer, Rafael Nadal a Serena Williamsová sehrají v melbournské Rod Laver Areně charitativní exhibiční zápasy, jejichž výtěžek půjde na pomoc obětem požárů. Exhibice by se měla konat 15. ledna, tedy necelý týden před zahájením grandslamového turnaje Australian Open.