Brexit bude, hodnotí britské volby čeští politici. Podle Babiše zvítězil charismatický lídr

Voliči ve Velké Británii se jasně vyslovili pro odchod z Evropské unie, a je proto třeba se začít chystat na nové vztahy s Londýnem i na případné oslabení Česka. Shoduje se v tom většina předsedů tuzemských parlamentních stran. Čtvrteční hlasování ve Spojeném království s přehledem vyhráli konzervativci Borise Johnsona, který kampaň zakládal právě na dokončení britského rozvodu s Unií.

„Gratuluji Borisu Johnsonovi k drtivému vítězství v parlamentních volbách,“ napsal premiér Andrej Babiš na svůj Twitter. „Zvítězil charismatický lídr, moje krevní skupina. Získal silný mandát dokončit brexit. ČR ztrácí silného spojence v EU, což je mi líto.“

Pro odchod z Unie rozhodli Britové v referendu už v červnu 2016. Předseda vítězných konzervativců a stávající premiér Boris Johnson po čtvrtečním hlasování zopakoval, že Británie odejde z Evropské unie k 31. lednu. Brexitu podle něj již nic nezabrání. Toryové získali v 650členné sněmovně nejméně 362 mandátů, Corbynovi labouristé 203.

„Všichni se posuneme o krok dál. Myslím, že Britové už byli z politického patu unavení, i proto dopadlo hlasování takto,“ okomentoval výsledky britských parlamentních voleb šéf české diplomacie Petříček.

Velkou roli v hlasování podle něj sehrál lídr strany pro brexit Nigel Farage. „I když tentokrát paradoxně tím, že se v řadě míst stáhl,“ tvrdí. „Čekají nás vyjednávání o budoucích vztazích a to bude možná ještě náročnější. Pro Česko je nyní důležité soustředit se na budoucí spolupráci s Británií.“

Lídři opozice považují brexit za hotovou věc

Jako konec vleklé kapitoly výsledky britských voleb hodnotí i předseda ODS Petr Fiala. „Britští voliči dali jasný signál, že chtějí opustit EU a ukončit tahanice kolem brexitu. Konzervativní strana drtivě vyhrála. Současně se znovu ukázala síla britské demokracie,“ napsal na Twitteru.

Výsledek konzervativcům i podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše umožní rychle dokončit jednání o brexitu, a tím i další nezávislý vývoj zbytku EU. Bartoš ale zároveň upozornil i na situaci ve Skotsku. „Doufám, že Velká Británie bude brát na zájmy Skotů zřetel, obzvláště s ohledem na jejich většinovou vůli setrvat v EU,“ řekl.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové brexit oslabí jak Velkou Británii, tak Česko. „Ale když už se tak stalo, bude lepší, že bude dokončen, než jím trávit další roky,“ uvedla. V zájmu EU i Česka a Británie je podle ní nejlepší, aby byly nejbližšími spojenci. 

„Jasný výsledek britských voleb je vlastně dobrou zprávou pro celou EU. Snad tím stoupla naděje, že nekonečný seriál s názvem brexit se blíží do finále,“ píše na Twitteru lídr lidovců Marek Výborný a i on klade důraz na následující jednání. „ČR i EU se budou moci naplno věnovat jiným důležitým tématům.“ 

„Brexit Party propadla. Přesto jsme brexitu zase blíž,“ tweetuje o britských volbách zase předseda hnutí STAN Vít Rakušan

„Britové možná vyhráli bitvu o brexit, ale prohráli válku o budoucnost vlastní země. Trump si dá Velkou Británii k snídani a Farage a Johnson ji naservírují,“ komentovala nové složení Westminsteru místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Místopředseda SPD Radim Fiala přirovnal Johnsona a jeho volební vítězství k Winstonu Churchillovi. „Od té doby snad Británie nebyla tak sjednocena,“ řekl. „Tím základním heslem, pro které se Británie takto sjednotila, byl brexit. Británie v podstatě odmítla program Jeremyho Corbyna, což byl program politiky Evropské unie, to znamená emigrace, multikulturalismus, přerozdělování, dotace, regulace a podobně,“ dodal.

Velká Británie svou nerozhodností blokovala fungování celé Evropské Unie, řekl europoslanec za Piráty Mikuláš Peksa. Vyjádřil se ale i k výsledku voleb ve Skotsku. „Vnímám, že velmi významně uspěla Skotská národní strana, která s kurzem nastaveným v Londýně nesouhlasí. Myslím si, že by se to mělo brát v potaz, protože není férové, aby jim z Londýna bylo takovým způsobem diktováno, co si sami nepřejí,“ uvedl.

Podle europoslance za ODS Alexandra Vondry by měly členské státy při dalších jednáních o brexitu vystupovat vůči Británii přátelštěji, než tomu bylo doposud. „Evropská unie by neměla opakovat chybu z první fáze vyjednávání, kdy to hrála neúměrně tvrdě. Je v našem svrchovaném zájmu, aby zůstala co nejlepší kvalita vztahů a otevřenosti mezi Británií a Evropou,“ uvedl. „Jde o budoucnost, nikoliv o to strašit nějaké další země, aby se náhodou nerozhodly Británii následovat,“ vysvětlil.