Severní Irsko děsí brexit. Staré zdi se ještě nepodařilo zbořit a už hrozí nová vlna násilí

Události: Severní Irsko má obavy z brexitové dohody premiéra Johnsona (zdroj: ČT24)

Dohodu o brexitu mezi Spojeným královstvím s Evropskou unií dlouhodobě komplikoval strach z nové hranice mezi Irskem a Severním Irskem. O možných kontrolách po brexitu už mluví i Londýn. V samotném Severním Irsku sílí nejistota a roste počet lidí, kteří s odchodem z Unie nesouhlasí. Zatím se totiž nepodařilo zbořit ani staré „zdi míru“, jež v severním Belfastu oddělují britské protestanty od irských katolíků, potažmo unionisty od republikánů.

Podle některých obyvatel zeď přinesla místo míru spíš jen problémy. „Ta zeď je neustálou připomínkou našeho života. Kvůli tomu, kde bydlíte, se na vás lidé dívají skrz prsty. Společnost je rozdělená podle příslušnosti ke skupině. A to se nemění,“ upozornila obyvatelka severního Belfastu Janice Beggsová.

Obavy z návratu násilí

Brexit situaci ještě zhoršil. Proti odchodu z Evropské unie je v současnosti 72 procent místních. Mají strach, že spory kvůli náboženství a národnosti posílené ještě opačným názorem na brexit by mohly do ulic vrátit násilí.

„Odráží se to na lidech, se kterými pracujeme. Když je žádáme, aby riskovali a zeď odstranili, někdy se bojí, že lidé by se mohli vrátit ke starému modelu chování,“ vysvětluje koordinátorka Imagine Peace Walls Project Sarah Lorimerová.

Kampaň v Severním Irsku
Zdroj: ČT24

Všech pět stran, které bojují o 18 křesel ve Westminsteru, se shoduje, že současnou dohodu o brexitu je třeba zastavit. Přesto bylo během kampaně dělení na unionisty a republikány silnější než dřív.

Jedním z klíčových okrsků je právě severní Belfast. Kvůli tvrdému prosazování brexitu po boku konzervativců by o zdejší křeslo mohli přijít nejsilnější unionisté. Republikáni se tu dohodli na jediném kandidátovi.

„Věrnost vůči vlastní skupině tady obvykle triumfuje nad vším ostatním. Buď jste Ir, nebo Brit. Unionista, nebo nacionalista. Brexit to zkomplikoval,“ říká politolog Queen's University Belfast Cathal McCall.

Poté, co britský premiér Boris Johnson narýsoval novou hranici kolem ostrova, mají unionisté pocit, že je Londýn zradil a obětoval. A republikáni se jen ujistili v tom, že mu na Severním Irsku nikdy nezáleželo.