Saúdi začnou prodávat akcie své ropné společnosti. Regulátor schválil vstup Aramca na burzu

Ze saúdského státního ropného podniku Saudi Aramco se nejspíše stane největší veřejně obchodovaná společnost světa. Saudi Aramco požádala o vstup na domácí burzu, což saúdskoarabský regulátor schválil. Mohlo by se jednat o největší primární nabídku akcií světa. Firma zároveň zveřejnila své hospodářské výsledky za uplynulých devět měsíců, kdy vykázala čistý zisk 68 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu korun).

Jakým způsobem vstoupí Saudi Aramco na burzu, není zatím jasné, jisté je pouze to, že se její akcie začnou obchodovat. Ředitel společnosti Amín Násir uvedl, že 9. listopadu zveřejní emisní prospekt. V něm bývají informace o emitentovi, jeho finanční stabilitě, investičních záměrech či o plánovaném použití kapitálu získaného z veřejné nabídky.

Cenu akcie v primární nabídce i to, kolik procent nabídne, plánuje Aramco zveřejnit v období bookbuildingu, tedy po uzavření procesu, kdy manažer emise sbírá cenové nabídky a na základě poptávky stanoví emisní cenu.

Očekává se, že by firma mohla zájemcům nabídnout jedno až dvě procenta akcií, čímž by získala 20 až 40 miliard dolarů (zhruba 450 až 900 miliard korun). Podle Financial Times jsou však ambice Rijádu větší a chtěl by získat až 60 miliard dolarů. 

Regulátor schválil vstup saúdské státní ropné společnosti na burzu měsíc a půl po útocích na ropná zařízení Abkajk a Churajs, které snížily těžbu v Saúdské Arábii o 5,7 milionu barelů, tedy zhruba o polovinu. Podle agentury Reuters je tím patrnější odhodlání Saúdské Arábie vstup na burzu prosadit i navzdory těmto komplikacím.

O nabídce akcií Saudi Aramco se mluví už několik let a byla netrpělivě očekávána. Nabídka je mimo jiné důležitá kvůli zisku peněz na plány korunního prince Muhammada bin Salmána, jehož cílem je snížit závislost saúdskoarabské ekonomiky na příjmech z ropy.

Aramco je největším producentem ropy na světě a na světové produkci ropy se podílí zhruba deseti procenty. Korunní princ bin Salmán v roce 2016 prohlásil, že má firma tržní hodnotu kolem dvou bilionů dolarů.

Podle agentury Bloomberg je saúdské království připraveno přijmout i nižší ohodnocení – 1,6 až 1,8 bilionu dolarů – aby byl vstup na burzu úspěšně dovršen. I v takovém případě by však bylo Aramco největší obchodovanou společností světa. V současnosti jsou na špici Apple a Microsoft, s hodnotou kolem jednoho bilionu dolarů.