Čeští egyptologové odkrývají hrobku, kterou nikdo neviděl tisíce let

Události: Čeští egyptologové odkrývají unikátní hrobku (zdroj: ČT24)

Čeští archeologové v egyptském Abusíru pokračují v sérii unikátních objevů. Letos zkoumají hrobku vysokého královského úředníka z 25. století před naším letopočtem. Zároveň se chystají na oslavy stého výročí vzniku československé egyptologie. Při té příležitosti se za nimi vypravil blízkovýchodní zpravodaj České televize David Borek.

Češi pracují v místech, kam se skoro nedostanou turisté a kam se tisíce let nedostal vůbec nikdo. To je i případ letošního výzkumu hrobky vysokého státního úředníka, jejíchž zdí se lidská ruka nedotkla už 4400 let.

Pracoval jako jakýsi vrchní designér na faraonově dvoře. Sám pro sebe si proto vyprojektoval velkou hrobku. „Jmenoval se Ptachuer. Můžete vidět, jak je obrovská, jen půdorys pokrývá plochu asi tisíc metrů čtverečních,“ popisuje ředitel Egyptologického ústavu Miroslav Bárta.

Tisíce let po jeho smrti vznikl na povrchu hrobky nový chrám. „Toto místo si zachovalo svůj posvátný charakter a svou unikátnost a pro nás až nepředstavitelnou důležitost po dobu více než dvou a půl tisíce let,“ raduje se Bárta.

Nadšení z cest

Češi působí na vykopávkách v Egyptě od počátku šedesátých let. Už tehdy tam začal jezdit doyen české egyptologie Miroslav Verner. „Pro nás studenty to byl obrovský zážitek, protože jsme se z toho šedivého Československa během několika hodin ocitli uprostřed neuvěřitelné divočiny,“ vzpomíná.

Území, kde provádějí výzkumy čeští archeologové, je obrovské. Od pyramid slunečních králů až po stupňovitou Džoserovu pyramidu v Sakaře. Práce je tam dost i pro několik dalších generací.