Johnson oficiálně požádá o odklad brexitu. Tusk začne konzultovat s unijními partnery

Britský premiér Boris Johnson ujistil šéfa Evropské rady Donalda Tuska, že mu ještě během sobotního večera pošle oficiální žádost o odklad termínu brexitu. Agentuře Reuters to sdělily zdroje z Evropské unie. Johnson přitom další odklad brexitu odmítá a hodlá prosadit svou rozlukovou dohodu tak, aby Spojené království z EU odešlo k 31. říjnu.

Po sobotním schválení Letwinova dodatku v dolní komoře parlamentu Boris Johnson prohlásil, že nebude jednat s Evropskou unií o dalším odkladu brexitu a zástupcům EU řekne, že prodlužování vyjenávání nemá smysl. Vláda chce hned v pondělí znovu předložit svou dohodu k hlasování poslancům tak, aby stihla stávající termín 31. října.

„Čekám na dopis,“ napsal šéf Evropské rady Donald Tusk večer na Twitteru s tím, že právě telefonoval s Johnsonem o situaci po hlasování v Dolní sněmovně. „Na základě toho začne Tusk jednat s evropskými představiteli o tom, jak zareagovat. To může několik dní trvat,“ řekl nejmenovaný evropský představitel agentuře Reuters. 

Rozhodnutí o dohodě se odkládá

Britská sněmovna v sobotu rozhodla, že nechce podpořit nový návrh brexitové dohody, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Panovaly totiž obavy, že by přece jen mohl k 31. říjnu nastat tvrdý vrexit. Šéf labouristů Jeremy Corbyn výsledek hlasování uvítal s tím, že se podařilo zabránit tvrdému brexitu. Johnsona vyzval, aby se řídil Bennovým zákonem, který mu v případě neschválení dohody k 19. říjnu nařizuje požádat Brusel o odklad brexitu do 31. ledna 2020. 

Premiér nicméně po hlasovací porážce prohlásil, že nebude s Evropskou unií jednat o odsunutí termínu odchodu. Zákon jej k tomu podle něj nenutí. Johnson považuje za nejlepší možnost, aby Británie Unii opustila 31. října na základě podmínek vyjednaných jeho vládou. Ta prý příští týden předloží legislativní opatření pro ratifikaci „rozvodové“ dohody. Johnson dále uvedl, že doufá, že v EU nebudou snahy o další odklad.

„Letwin řekl, že bude hlasovat pro dohodu, pokud se vše stihne přijmout jako zákon. Johnson sám naznačil, že věří. že k 31. říjnu Británie odejde z Unie. To znamená, že musí prohnat parlamentem tři čtení zákona o odchodu podle té dohody. Při všech čteních ovšem budou moci být podány pozměňovací návrhy, v což opět doufají severoirští unionisté, že nějakým způsobem trochu změní text, aby to pro ně bylo přijatelné a mohli pro to hlasovat,“ vysvětlil publicista Jan Jůn.

Další překážka může nastat kvůli tomu, že předseda parlamentu John Bercow ještě může hlasování o dohodě zastavit, protože podle jednoho z pravidel nemůže být předložen stejný návrh ve sněmovně dvakrát během jedné parlamentní schůze. Bercow chce v této otázce rozhodnout až v pondělí.

Brusel čeká na další krok Londýna

Evropská komise nyní vyčkává, až ji britská vláda informuje, jaké zamýšlí další kroky. Britský list Guardian tvrdí, že Brusel zaručí odklad brexitu, pokud Johnson pošle dopis se žádostí o posun termínu. „EU a Velká Británie ve čtvrtek odsouhlasily odchodovou dohodu, která brání zájmy Irska,“ upozornil irský premiér Leo Varadkar.

„V Unii je to asi ta nejhorší zpráva. Politici tady čekali, že Londýn nějak rozhodne a situace bude konečně jasná. Evropská komise nyní čeká, jestli Johnson požádá o odklad a z jakého důvodu. V neděli se mají v Bruselu sejít velvyslanci 27 zemí na mimořádném jednání, ovšem zatím není jasné, o čem vlastně budou diskutovat,“ uvedl zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.

O dohodě měl původně hlasovat příští středu také Evropský parlament. Koordinátor europarlamentu pro brexit Guy Verhofstadt však na Twitteru sdělil, že o dalších krocích se rozhodne v pondělí.

„Ať už se stane cokoliv, pochody před britským parlamentem dokazují, jak důležité je zachování blízkého vztahu EU a Británie,“ uvedl Verhofstadt s odkazem na desetitisíce zastánců setrvání Británie v Unii, kteří se vydali do ulic Londýna.

Polský premiér Mateusz Morawiecki v reakci na hlasování uvedl, že stále doufá, že britský parlament odsouhlasí Johnsonovu dohodu. Schválení dodatku uvítal. „Vyhnout se chaotickému brexitu bez dohody by mělo být naší prioritou,“ prohlásil.

Podle zdroje z francouzské diplomacie není v ničím zájmu dále brexit odkládat. Paříž se poradí s unijními partnery, v tomto okamžiku nechce dělat žádná rozhodnutí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) rozhodnutí britského parlamentu lituje. „Doufám, že britská vláda nyní co nejdřív vyjasní další postup. A Boris Johnson trvá na tom, že o prodloužení nepožádá, takže nezbývá než doufat, že britský parlament za týden stihne domácí legislativu k brexitu i odsouhlasení dohody. EU chce brexit s dohodou a ne tvrdé vystoupení na Halloween,“ sdělil premiér.