Pavla Holcová: Vykreslení Haščáka jako symbolu korupce se velmi blíží pravdě

Události, komentáře: Kauza Gorila a nejvyšší patra politiky (zdroj: ČT24)

Návrat kauzy Gorila probíhá na Slovensku za docela jiných okolností než před sedmi lety. Přepisy odposlechů, které tehdy bylo snadné zpochybnit, dostaly tentokrát zvukovou stopu a podle novinářky Pavly Holcové z Českého centra pro investigativní žurnalistiku je velmi nepravděpodobné, že by tak dlouhý záznam někdo zfalšoval. Pavla Holcová o aktuálním dění na Slovensku hovořila v Událostech, komentářích, rozhovor s ní vedl Jakub Železný.

Kromě Mariana Kočnera a dalších se v této fázi kauzy hodně řeší i jméno šéfa skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Jaké pověsti se podle Vás těší na Slovensku a jaké v Česku?

Je to dost velký rozdíl. Na Slovensku vůbec není v záviděníhodné pozici, jeho jméno se řeší už delší dobu – od doby, kdy se začalo mluvit o Gorile, kdy unikly její přepisy a vycházelo najevo, že Slovenskou republiku vlastně neřídí vláda, ale Penta. V České republice není Penta brána jako firma, která vlastní půlku republiky, ale jako jeden z několika dalších velkých developerů.

Když média vykreslují pana Haščáka jako zosobnění korupce, je to podle vás pravda?

Velmi se to blíží pravdě.

Jaké spojení existuje mezi kauzou Gorila a případem vraždy Jána Kuciaka? Mám pocit, že to jsou dvě největší kauzy Slovenska posledních let. Teď jako by se slily dohromady. Nevím, jestli je to náhoda, jestli je to něčí záměr nebo jestli je v logice věci, že tyto kauzy spolu souvisejí.

Není to jenom tím, že jsou to dvě největší kauzy, které hýbou Slovenskem, souvisejí i v osobě Mariana Kočnera. Kdy jsme o tom mohli začít mluvit, bylo, když na veřejnost unikla SMS, kterou posílal Marian Kočner Haščákovi, ve které psal, že už pracuje na o……í č….a. Haščák na to odpovídá: „Povíme si osobně.“

V momentě, kdy tato SMS unikla do médií, odstartovalo to velký zájem o Jaroslava Haščáka, jeho napojení na politiku, na Mariana Kočnera a na další. On spustil velmi působivou PR ofenzívu, dal velký rozhovor slovenským Aktualitám. Nicméně teď se to znovu propojuje, kauzy se znovu řeší, znovu se řeší, jaká byla jeho role, nakolik mu byli členové slovenské vlády vděční, nakolik mu byli zavázáni a nakolik ho poslouchali.

Co víme o tom, kdo nahrávky vlastně pořizoval, proč se objevují až teď?

Nahrávky se objevují teď, protože teď byly rozeslány do redakcí. Je to velký rozdíl oproti tomu, jaká byla situace s kauzou Gorila kolem roku 2012. Původně byly dostupné pouze přepisy. Atakovat přepisy s tím, že nejsou původní, že je někdo vytvořil, že je to kampaň, bylo velmi jednoduché.

S nahrávkou, která vypadá velmi autenticky – navíc je velmi nepravděpodobné, že by se někdo snažil vytvořit 39 hodin záznamu –, dodává celé kauze na pravdivosti, na autenticitě.

Co přesně požadovali lidé, kteří (v pátek) demonstrovali v Bratislavě? Skloňuje se pořád jedno jméno, jako by pro část slovenské voličské sféry bylo ztělesněním zla, byť pro jinou část slovenských voličů je to člověk pořád velmi kredibilní – mám na mysli bývalého premiéra Fica.

Na protestech mnohem častěji zněla jiná jména – jména slovenských prokurátorů. To, proč se stali terčem protestů, byla jejich absolutní nečinnost. Speciální prokurátor, který má řešit velké korupční kauzy, jich na stůl dostal 62 a nedotáhl ani jednu. Z jeho rukou, z jeho hlavy nevzniklo žádné obvinění. Řešila se čilá komunikace nahraná mezi Dobroslavem Trnkou, bývalým generálním prokurátorem, padala i jména dalších prokurátorů, soudců. Robert Fico jakoby zrovna dnes zůstal trochu v pozadí.

Je Robert Fico oprávněně spojován s pozadím těchto kauz? Slyšeli jsme, jak říkal, že nikde nepochybil. Jak to vnímáte?

Kauza Gorila staví jeho pravdomluvnost do úplně nového světla. On vždycky tvrdil, že si v bytě na Vazové jenom dával colu. Přepis s částečně potvrzenou autenticitou na jeho vysvětlení, jak se v kauze Gorila ocitl, vrhá naprosto nové světlo. A samozřejmě on, zejména on, je zodpovědný za stav, ve kterém se Slovensko dnes nachází.