Na Sibiři povolila hráz, voda zaplavila ubytovny dělníků. Nejméně 15 jich zahynulo

V těžebním komplexu poblíž ruské obce Ščetinkino se v sobotu ráno protrhla hráz vodní nádrže. Podle ministerstva pro mimořádné události zahynulo nejméně patnáct lidí, další utrpěli zranění. V komplexu pobývalo téměř tři sta dělníků a voda zaplavila dvě jejich ubytovny.

Neštěstí se stalo v komplexu, kde se těží zlato, asi 260 kilometrů jižně od sibiřského města Krasnojarsk. Podle ruské agentury TASS povolila hráz technologické nádrže. Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda uvedlo, že zahynulo nejméně patnáct lidí – patnáct je počet obětí, které ruské úřady zatím potvrdily, probíhá přitom rozsáhlá záchranná akce. Dalších čtrnáct lidí utrpělo zranění a jsou v nemocnici.

Voda podle vyšetřovatelů probořila hráz nádrže, kterou předtím narušily vydatné deště. Předseda krasnojarské oblastní vlády Jurij Lapšin obvinil těžební společnost, že byla hráz zkonstruována nekvalitně jako provizorium. „Byla porušena všechna pravidla, která si představit dovedu i která si představit nedovedu,“ řekl Lapšin agentuře RIA. Společnost Sibzoloto, které podle AFP komplex patří, se k neštěstí zatím nevyjádřila.

Voda podle ministerstva zaplavila dvě ubytovny dělníků v areálu, kde se podle některých zdrojů těží zlato. Na místě jich podle ministerstva bylo asi 270. Do oblasti byly vyslány desítky záchranářů, kteří pátrají po obětech a možných přeživších.

Jak připomnělo RFE/RL, nejsou vážné průmyslové nehody v Rusku zcela výjimečné. Například před deseti lety zahynulo 75 lidí, když na sajansko-šušenské přehradě na Sibiři voda zaplavila pracovní halu zdejší vodní elektrárny, největší v Rusku.