Americký dron zabil třicet afghánských zemědělců. Dalších čtyřicet lidí zranil

Nejméně třicet civilistů zahynulo a čtyřicet dalších utrpělo zranění při útoku amerického bezpilotního letounu na východě Afghánistánu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na americké úřady v Kábulu. Cílem náletu byla podle nich skrýš členů teroristické organizace Islámský stát (IS), omylem byli ale zasaženi místní rolníci.

Letecký útok se uskutečnil ve středu večer ve východní provincii Nangarhár a o život při něm přišlo 30 rolníků na poli, uvedl představitel nangarhárské provinční rady Sohráb Kadarí.

Afghánské ministerstvo obrany útok na bojovníky takzvaného Islámského státu v oblasti potvrdilo, odmítlo ale pro tuto chvíli upřesnit údaje o obětech.

Rolníky zasáhl útok, když se sešli u ohně

Kmenový vůdce Málik Rahát Gul uvedl, že letoun udeřil ve chvíli, kdy se unavení rolníci shromáždili po celodenní práci na poli u svého stanu. „Zapálili oheň a posadili se k němu. Krátce poté je zasáhl útok bezpilotního letounu,“ řekl Gul.

Provincie Nangarhár přiléhající k pákistánským hranicím je považována za hlavní základnu bojovníků organizace Islámský stát, kteří v posledních letech provedli v nangarhárské metropoli Dželálábádu řadu sebevražedných atentátů na vládní úřady, školy či nevládní organizace. V provincii působí i hnutí Taliban, které dlouhodobě vede boj proti vládě v Kábulu podporované Západem.