Dánsko selhalo, omluvila se premiérka dětem, které v ústavech zneužívali a zkoušeli na nich drogy

Události ČT: Dánsko se omluvilo zneužívaným dětem (zdroj: ČT24)

Dánsko se ústy premiérky Mette Frederiksenové oficiálně omluvilo stovkám dětí za zneužívání a další příkoří, které zažily ve státních dětských domovech. Informovala o tom agentura DPA. Děti čelily v letech 1945 až 1976 sexuálnímu zneužívání, bití i lékařským pokusům ze strany vychovatelů. Dánský stát podle šéfky vlády selhal jako dohlížitel na výchovu dětí.

Frederiksenová jménem Dánska na oficiální ceremonii požádala zneužívané chovance o odpuštění za to, co museli v dětském věku prožít. „Omlouvám se. Omlouvám se za příkoří, které bylo na vás a vašich nejmilejších spácháno. Jménem Dánska: Omlouvám se,“ prohlásila viditelně pohnutá premiérka při setkání s oběťmi.

„Omluva znamená všechno. Vše, co jsme chtěli, je klid na duši,“ uvedl jeden z chovanců Arne Roel Jörgensen. Dnes 68letý muž stanici BBC řekl, že zneužívání mnoha dětem zničilo život. Alkohol, drogy, vyhazovy z práce či zkrachovalá manželství, to vše si na nich v pozdějších letech vybralo svou daň.

Vychovatelé na dětech zkoušeli i drogy

Podrobnosti o situaci v dánských dětských domovech vyšly najevo v roce 2005, kdy dánská televize odvysílala šokující odhalení o sexuálním zneužívání chovanců v domově Godhavn v severovýchodním Dánsku.

Dokumentaristé přinesli i důkazy, že vychovatelé a psychiatři na některých dětech testovali omamné látky, které měly zabránit nočnímu pomočování. Vyšetřovatelé rovněž našli stopy krve na gymnastickém náčiní, na kterém byly děti bity.

Zpráva vyšetřovací komise z roku 2011 uvedla, že „alarmující fyzické, sexuální a psychologické zneužívání“ a zanedbávání péče se odehrávalo celkem v 19 domovech pro chlapce i děvčata. Aktivisté následně vedli dlouhou kampaň za to, aby stát uznal svůj díl viny.

Za zločiny spáchané v dětských domovech zatím nebyl nikdo odsouzen. Řada následných vlád uváděla, že případ je příliš starý na to, aby mohl být otevřen. Než byla v červnu Frederiksenová zvolena do čela kabinetu, slíbila, že za roli státu se veřejně omluví.