Zapata přeletěl na flyboardu Lamanšský průliv a oznámil, že už pracuje na létajícím autě

Francouz Franky Zapata úspěšně překonal Lamanšský průliv na futuristickém létajícím prostředku Flyboard Air. Bezpečně přistál v Saint Margaret's Bay blízko Doveru na britském pobřeží. Minulý týden jeho pokus nevyšel, když se během doplňování paliva zřítil do vody a musel být zachráněn. Po zdárném překonání kanálu připustil, že netuší, k čemu by jeho létající prkno mohlo sloužit, ale už pracuje i na létajícím autě.

„Šlo to dobře. Jsem spokojen,“ uvedl po přistání čtyřicetiletý Francouz. „Postavit vlastní stroj a překonat Lamanšský průliv – to je opravdu dětský sen,“ prohlásil. Dodal, že nyní je unavený a potřebuje dovolenou.

Ke svému druhému pokusu vzlétl Zapata v 08:15 našeho času z pláže Sangatte na severu Francie. V polovině trasy dlouhé 35 kilometrů, kterou urazil ve výšce 15 až 20 metrů zhruba za 20 minut, přitom doplnil palivo na palubě zásobovací lodi.

Události: Franky Zapata přeletěl na svém flyboardu Lamanšský průliv (zdroj: ČT24)

Při prvním nezdařeném pokusu se Zapata během mezipřistání zřítil do moře. „Museli jsme postavit úplně nový stroj za pouhý týden,“ říkal letec před startem.

Louis Blériot před svým letem přes kanál La Manche
Zdroj: ČT24

Tentokrát „dosedl na loď snadno, vyměnil batoh s palivovou nádrží a znovu se vznesl“, citovala agentura AFP Zapatovu manželku Krystel. Ve Francii i v Británii na místě startu a přistání sledovaly Zapatu stovky zvědavých diváků. 

V Sangatte se lidem tajil dech už před 110 lety, kdy odsud francouzský letec Louis Blériot odstartoval se svým jednoplošníkem a po 37minutovém letu a přistání na louce Northfall u anglického Doveru se stal prvním člověkem, který kanál La Manche přeletěl.

Zapata ohromil na Champs-Élysées

Mechanik, vynálezce a mnohonásobný šampion na vodním skútru se svým vynálezem nadchl už během letošní vojenské přehlídky 14. července v Paříži. Při oslavách francouzského státního svátku se na svém stroji proletěl nad bulvárem Champs-Élysées se zbraní v ruce. Na vývoj Flyboardu mu totiž francouzská armáda přispěla jedním a čtvrt milionem eur.

Franky Zapata během vojenské přehlídky v Paříži
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

V rozhovoru s francouzskou televizí BFM Zapata uvedl, že zatím není jasné, k čemu by se mohl vynález používat. Upozornil rovněž, že řízení stroje není jednoduché. „Není to stroj na cestu do pekárny v neděli ráno,“ řekl. Prohlásil rovněž, že nyní pracuje také na létajícím automobilu.

Na zařízení Flyboard Air pilot stojí. K dispozici má pět motorů a v letu dokáže pokračovat i v situaci, kdy jeden z nich vypoví službu. Flyboard Air dokáže letět rychlostí až 190 kilometrů za hodinu.