Severní Korea vypálila dvě balistické rakety krátkého doletu

Severní Korea ve středu ráno tamního času (v noci na středu středoevropského času) odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu. Uletěly přibližně 250 kilometrů. S odvoláním na zdroje z jihokorejské armády o tom informovala agentura Jonhap a Kjódó.

Střely odstartovaly z okolí přístavního města Wonsan na východním pobřeží poloostrova směrem do Japonského moře a při letu dosáhly maximální výšky třiceti kilometrů. Výsostných vod Japonska nedosáhly. Japonské ministerstvo obrany upozornilo, že jakýmkoliv raketovým testem KLDR porušuje rezoluce OSN. 

Vrchní velení jihokorejské armády uvedlo, že nyní testované rakety byly zřejmě jiného typu než střely, které Severokorejci vypálili minulý čtvrtek. Tyto střely uletěly přibližně šest set kilometrů a dosáhly výšky padesáti kilometrů. Podle agentury Reuters šlo zřejmě o nový typ rakety s podobnými vlastnostmi, jako má ruský systém Iskander.

Rakety označované KN-23, které severokorejská armáda pravděpodobně při odpalech v posledních týdnech testuje, jsou navrženy tak, aby byly schopny během letu manévrovat a uniknout zasažení obrannými raketovými systémy, uvádějí experti.

Severní Korea vypálila dvě rakety krátkého doletu (zdroj: ČT24)

Severokorejská státní agentura KCNA střely označila za varování pro Jižní Koreu, aby nenakupovala nové vojenské vybavení a zdržela se pořádání vojenských cvičení se Spojenými státy. Severokorejský diktátor Kim Čong-un podle státní agentury test označil za „vážné varování“ určené „jihokorejským válečným štváčům“.

Střely po diplomatických jednáních

Severokorejský diktátor se počátkem loňského roku rozhodl vydat na cestu diplomacie a KLDR od té doby neprovedla žádné zkoušky jaderných zbraní ani mezikontinentálních raket. Testování zbraňových systémů v posledních dnech pak představuje první raketové odpaly od schůzky amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kim Čong-unem v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi 30. června.

„Nelze vyloučit, že KLDR odpálí v nejbližší budoucnosti raket ještě několik, opakuje se to každý rok s výjimkou loňského, kdy Donald Trump po summitu s Kim Čong-unem vojenská cvičení s Jižní Koreou pozastavil,“ uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. Pchjongjang totiž korejsko-americké manévry pravidelně označuje za nácvik k invazi.

„Z reakcí je patrné, že Spojené státy ani okolní země testu nepřikládají nějaký mimořádný význam,“ dodala Šámalová.