Trump podepsal dohodu s Guatemalou. Slibuje si od ní snížení migrace

Spojené státy podepsaly migrační dohodu s Guatemalou, která tak získala status takzvané třetí bezpečné země. Všichni migranti, kteří touto středoamerickou zemí na cestě do USA projdou, budou muset požádat o azyl právě zde. Pokud tak neučiní a vstoupí na území USA, nebudou mít na azyl právo a americké azylové úřady je budou moci vracet. Opatření se dotkne hlavně uprchlíků ze Salvadoru a Hondurasu.

Spojené státy s Guatemalou o migrační dohodě vyjednávaly několik měsíců. Status třetí bezpečné země měla dosud na severoamerickém kontinentu pouze Kanada, prezident USA Donald Trump nicméně usiluje o to, aby jej získalo i Mexiko, přes které do USA proudí měsíčně několik desítek tisíc lidí.

Na slavnostní ceremonii podpisu dohody v Oválné pracovně Bílého domu Trump podle agentury Reuters migrační dohodu označil za milník, který připraví pašeráky lidí o práci. „Toto je velmi velký den,“ dodal. Dohoda podle něj rovněž usnadní americkým farmářům najímání pracovních sil z Guatemaly.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jižní hranice Guatemaly tvoří severní hranici Salvadoru a Hondurasu. Uprchlíci, kteří se z těchto dvou zemí vydají na cestu do Spojených států pěšky, tak musí Guatemalou projít.

Spojené státy dohodu s Guatemalou podepsaly dva dny poté, co federální soud v Kalifornii dočasně zablokoval zpřísnění podmínek pro získání azylu v USA, které prosadila Trumpova administrativa. Právo na azyl chtěla americká vláda upřít osobám vstupujícím na území USA ze třetí země, nikoli tedy přímo z domovského státu. To by se týkalo i obyvatel středoamerických států přicházejících přes Mexiko.