V restauraci v iráckém Irbílu někdo zastřelil dva lidi. Jedním z nich je zaměstnanec tureckého konzulátu

Při střelbě v restauraci ve městě Irbíl, metropoli iráckého Kurdistánu, zemřel zaměstnanec tureckého generálního konzulátu. V prohlášení to bez bližších podrobností uvedlo turecké ministerstvo zahraničí. Kurdská média s odvoláním na kurdskou policii uvedla, že při útoku zemřel také jeden Kurd a další osoba byla zraněna. Zatím není jasné, kdo za útokem stojí.

Podle kurdského zpravodajského serveru Rudaw zaútočili neznámí ozbrojenci v restauraci v Irbílu asi dvě hodiny po poledni. Některé zdroje zprvu uváděly, že zemřeli nejméně tři lidé, včetně zástupce tureckého generálního konzula. To se zatím nepotvrdilo. Policie oblast střelby uzavřela a pátrá po útočnících.

Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin na Twitteru vyjádřil soustrast pozůstalým a napsal, že „bude následovat adekvátní odpověď pachatelům tohoto zbabělého útoku“.

Irbíl je hlavním městem iráckého Kurdistánu. V této autonomní oblasti, která leží u hranic s Tureckem, zahájila Ankara koncem května operaci proti kurdským ozbrojencům ze Strany kurdských pracujících (PKK). Ta působí hlavně na jihovýchodě Turecka.

Turecko, Spojené státy i Evropská unie považují PKK za teroristickou organizaci. Strana od roku 1984 bojuje za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku i v dalších oblastech obývaných Kurdy. Podle agentury AFP už mluvčí PKK uvedl, že organizace nemá s útokem v Irbílu nic společného.