Na Novém Zélandu začal odkup zakázaných zbraní. Odstartoval v Christchurchi, kde řádil šílený střelec

V prvním termínu odkupu zbraní vybral Nový Zéland pušky od 169 lidí. Oznámila to novozélandská policie. Podle ní lidé odevzdali v Christchurchi 224 zakázaných typů střelných zbraní. Odkup začal ve městě, kde v březnu útok pravicového extremisty ve dvou mešitách nepřežilo 51 lidí. Parlament pak odhlasoval změnu zákona o držení zbraní.

Mezi ty, kdo se zbraní vzdali, bylo podle policejní zprávy rozděleno přes 433 tisíc novozélandských dolarů (6,6 milionu korun). Policejní zástupce Mike Johnson v prohlášení ocenil přístup veřejnosti. „Lidé se do toho procesu dnes opravdu zapojili, máme pozitivní reakce,“ sdělil.

„Vůbec jsem si nemyslel, že to bude poctivé, a moc nadšený jsem z toho nebyl. Ale dopadlo to dobře a úřady to řeší dobře,“ uvedl jeden z majitelů zbraní, který za polooautomat dostal 13 tisíc novozélandských dolarů (197 600 korun).

Parlament v dubnu zakázal vlastnit poloautomaty nebo brokovnice, které se dají používat s oddělitelným zásobníkem s kapacitou více než pěti střel. Vztahuje se také na doplňky používané k přeměně střelných zbraní na to, co vláda označila jako „zbraně vojenského stylu“.

Šlo o reakci na březnový teroristický útok ve městě Christchurch, kdy extremista zabil v mešitách padesát lidí. Australan měl zbrojní průkaz a legálně vlastnil hned několik zbraní. K útoku použil poloautomatické pušky včetně AR-15, k dispozici měl podle dostupných informací velkokapacitní zásobníky.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová pak hned po útoku oznámila, že se zasadí o zpřísnění zákona o držení zbraní. Země se snažila zpřísnit zákony o střelných zbraních už v minulosti, vždy tomu však zabránila silná zbraňová lobby a skutečnost, že v zemi má silnou tradici lov. Podle odhadů je na ostrovech s pěti miliony obyvatel zhruba 1,5 milionu střelných zbraní. Nový zákaz by se podle Reuters měl vztahovat asi na 13 500 z nich.

Odkup bude trvat až do konce roku a vláda na něj vyčlenila 208 milionů novozélandských dolarů (3,2 miliardy korun).