Britský tisk pěje chválu na knihy o dvou Češkách, které uspěly navzdory válce a režimům

Události v kultuře: Britský tisk pěje chválu na knihy o dvou Češkách, které uspěly navzdory válce a režimům (zdroj: ČT24)

Média v Británii chválí hned dvě nové knihy, které popisují životy dvou Češek za nacistického a komunistického režimu. Jedna popisuje příběh slavné cembalistky Zuzany Růžičkové, která si prošla peklem několika koncentračních táborů. Druhá pak příběh Laty Brandisové, která jako dosud jediná žena vyhrála Velkou pardubickou.

Kniha Richarda Askwitha o Latě Brandisové
Zdroj: ČT24

Anglický spisovatel Richard Askwith zaujal už svou knihou o běžci Emilu Zátopkovi. Nově vydal unikátní biografii Laty Brandisové. Ženy, která vyhrála v roce 1937 Velkou pardubickou. List Daily Telegraph dal knize nejvyšší hodnocení.

„Jak někdo mohl být tak slavný po celé Evropě před vypuknutím druhé světové války? A pak, když o ní řeknete běžnému Čechovi nebo Slovákovi, tak o ní zřejmě nikdy neslyšel,“ diví se anglický autor knihy Nezlomná Richard Askwith.

Žokejka v československých barvách porazila nacistické jezdce z německých jednotek SS a SA. Davy šílely štěstím. Za okupace jí hitlerovský režim vložil rodinný majetek do nucené správy.

Brandisová se svou klisnou Normou v cíli Velké pardubické
Zdroj: ČT24

Komunisté ji po únorovém převratu kvůli šlechtickému původu vystěhovali i s dvěma sestrami do chatky v lesích. Neměla ani pět tisíc korun na zaplacení nemocniční léčby po pádu z koně.

„Fascinuje mě, že příběh této ženy, která kdysi byla považovaná za českou národní hrdinku, byl naprosto zapomenutý,“ říká Askwith.

Přesvědčit nakladatele, aby knihu o pozapomenuté Češce vydal, prý nebylo obtížné. „Hodně lidí se nyní zajímá o ženy ve sportu, ženský boj za rovnoprávné zacházení. Ona byla naprosto vrcholným příkladem někoho, kdo bojoval v tomto mužském dostihu, testu mužství. Dokázala, že je odolnější než všichni muži. Češi nebo Němci,“ dodává spisovatel.

Zázraky Zuzany Růžičkové

Britům k letní četbě přistálo ještě další doporučení, a to nejen od prestižních Financial Times. Anglická spisovatelka Wendy Holdenová napsala knihu o cembalistce Zuzaně Růžičkové.

„Jako náctiletá, když přežila holocaust, vážila 24 kilogramů. Přišla téměř o celou rodinu. To je samo o sobě obdivuhodné. Důvod, proč o ní číst a dozvědět se. Ale pak i fakt, že z této zkušenosti dokázala udělat něco pozitivního, stát se světově proslulou hudebnicí,“ uvedla anglická autorka knihy Sto zázraků Wendy Holdenová.

Kniha Wendy Holdenové o Zuzaně Růžičkové
Zdroj: ČT24

Růžičková prošla koncentračními tábory Terezín, Osvětim a Bergen-Belsen, kde kvůli přežití musela odklízet mrtvoly. Po válce se pokusila o sebevraždu, naštěstí ale přežila.

Proslavila se mimo jiné tím, že jako první v historii nahrála v Paříži kompletní dílo Bacha. Byla pyšná, že to dokázala právě jako Češka židovského původu. Její nahrávky si oblíbil i britský princ Charles.