Do finále boje o post lídra konzervativců postupují Johnson a Hunt. Gove z klání vypadl

Horizont ČT24: Konzervativci vyberou mezi Johnsonem a Huntem (zdroj: ČT24)

V souboji o šéfa britské Konzervativní strany a tím i o premiérské křeslo se utkají bývalý ministr zahraničí Boris Johnson a současný šéf britské diplomacie Jeremy Hunt. Z klání naopak vypadli ministři Sajid Javid a Michael Gove, kteří ve dvou čtvrtečních kolech získali nejméně hlasů.

Boris Johnson po pátém kole hlasování potvrdil pozici favorita. Podpořilo ho totiž 162 z celkem 313 hlasujících. Získal tak více než polovinu všech hlasů. Jeremy Hunt skončil se 77 hlasy druhý a porazil tak o dva hlasy Michaela Govea, který v boji končí.

Gove na Twitteru vyjádřil zklamání, pogratuloval ale Johnsonovi i Huntovi k úspěšným výsledkům. Šéf kampaně Michaela Govea Mel Stride v reakci na jeho neúspěch uvedl, že Gove prohrál ve chvíli, kdy se přiznal ke svému někdejšímu užívání kokainu. „Zbrzdilo nás to a ztratili jsme klíčový moment,“ řekl deníku The Guardian Stride.

Oba finalisté už o víkendu zahájí skoro měsíční sérii mítinků se členy vládní strany, na kterých budou prezentovat své plány pro Británii. Televizní debata se uskuteční 9. července. 

Finálovou fázi procesu má v rukách asi 160 tisíc konzervativců. Ti prostřednictvím korespondenčního hlasování dokončí výběr nového stranického lídra, který se automaticky stane i britským premiérem po odstupující Therese Mayové. Historicky druhá toryovská premiérka z vedení strany odstoupila kvůli neúspěchu své brexitové strategie. Ohlášení výsledku volby jejího nástupce je plánováno na týden od 22. července.

Hunt sám sebe zatím označil za outsidera, vyjádřil ale naději, že překvapení se v politice dějí. V červnovém průzkumu britské agentury YouGov uvedlo 77 procent dotázaných členů Konzervativní strany, že Johnson by byl pro ně dobrým lídrem. O Huntovi to řeklo 56 procent respondentů.

Hunt před brexitovým referendem v roce 2016 na rozdíl od Johnsona prosazoval setrvání v Unii, následně se ale „znovuzrodil jako brexitář“, napsala BBC. Podle Hunta je rovněž možné vyjednávat o změnách ve stávající „rozvodové dohodě“, ačkoli to zbytek EU kategoricky odmítá. Podobně jako Johnson říká, že v krajním případě by sáhl po variantě brexitu bez dohody.

Johnson nicméně v televizní debatě tento týden své sliby ohledně vyjednání nové dohody s EU zmírnil a nezaručil ani, že Británie společenství 31. října skutečně opustí. Řekl dále, že brexit bez dohody si nepřeje nikdo, nevěří ale v odsouvání problému na další termíny. 

V předchozím kole ve čtvrtek odpoledne získal nejméně hlasů Sajid Javid, hlasovalo pro něj 34 zákonodárců. Gove v minulém kole dostal 61 hlasů a předehnal Hunta, pro něhož hlasovalo 59 spolustraníků. Hunt si byl ale jistý, že Goveův těsný náskok dožene a ve finálním klání stane proti Johnsonovi právě on.