Od srážky dělily obří válečné lodě jen metry. Rusko a USA se viní z incidentu navzájem

Ruská a americká loď se málem srazily (zdroj: U.S.Navy)

Ve Východčínském moři se v pátek ráno málem srazil americký křižník s ruskou protiponorkovou lodí. Spojené státy a Moskva se teď navzájem obviňují, kdo koho ohrozil. Ruské velení považuje incident za nebezpečný a nepřípustný. Americké velení označilo vysvětlení Moskvy za propagandu, USA podají oficiální diplomatický protest.

Podle sdělení mluvčího tichomořské flotily ve Východočínském moři pluly souběžně kolona ruských bitevních lodí a útočná skupina amerického vojenského námořnictva.

Americký křižník Chancellorsville, vyzbrojený raketami s plochou dráhou letu, prudce změnil kurz a proplul jen 50 metrů od přídě ruské lodi Admiral Vinogradov. Ruské plavidlo muselo provést „extrémní manévr“, aby kolizi zabránilo.

Americká a ruská loď se málem srazily
Zdroj: U.S. NAVY

Opačný scénář incidentu prezentovalo americké námořnictvo. Ruská loď podle něj postupovala „nebezpečně a neprofesionálně“ a vystavila americké námořníky riziku. K americkému plavidlu se přiblížila na vzdálenost 15 až 30 metrů a přinutila ho prudce změnit směr. Ruská verze událostí je podle amerického velení „propaganda“.

Spojené státy později oznámily, že podají oficiální diplomatický protest. „Budeme o tom hovořit s ruskými armádními představiteli a samozřejmě si budeme stěžovat,“ řekl americký ministr obrany Patrick Shanahan s tím, že „nejdůležitější je pro něj bezpečnost“. „Od provádění našich operací nás to neodradí,“ dodal.

„Blízká setkání“ neberou konce

Obě země se již tradičně navzájem obviňují z nebezpečných vojenských manévrů na moři i ve vzduchu. Loni USA zveřejnily záběry z incidentu nad Černým mořem, při němž se ruská stíhačka Su-27 při letu nebezpečně přiblížila k americkému radarovému letounu EP-3E Aries II a narušila dráhu jeho letu. Stroje od sebe byly v jednu chvíli jen 1,5 metru.

Incident se odehrál v mezinárodním vzdušném prostoru a podle Američanů šlo o další ukázku toho, jak Rusové nerespektují mezinárodní dohody. Americká vláda to označila za „nebezpečnou interakci“. Moskva ale tvrdí, že během „blízkého setkání“ byla dodržena všechna bezpečnostní opatření.

Podobné události jsou časté od začátku ukrajinské krize. Ruské stíhačky a letadla NATO se často nebezpečně přibližují nejen nad Černým mořem, ale také v oblasti Baltu nebo nad Sýrií. 

V roce 2016 třeba dvojice ruských bombardérů Su-24 opakovaně přelétala v nízké výšce nad americkým torpédoborcem Donald Cook plujícím po Baltském moři, což působilo jako simulované útoky. Téhož roku se opakovala situace, kdy ruský pilot se svým letadlem Su-27 přiblížil k americkému průzkumnému letounu a provedl nebezpečný manévr.

Rusové testují pozornost i dalších jednotek zemí NATO. Ruská vojenská plavidla se koncem prosince 2017 několikrát přiblížila k vodám Spojeného království, britská vláda v reakci zdůraznila, že se nenechá zastrašit.

Už v lednu 2016 doprovázela britská válečná loď a tři stíhačky RAF ruskou letadlovou loď Admirál Kuzněcov a řadu dalších ruských plavidel, která proplouvala Lamanšským průlivem.