Španělskou vládu bude skládat znovu Sánchez, rozhodl král

Španělský král Felipe VI. po sérii povolebních schůzek s lídry parlamentních stran navrhl na předsedu nové vlády šéfa socialistů a úřadujícího premiéra Pedra Sáncheze. Socialisté vyhráli dubnové volby, Sánchez nyní musí získat důvěru v Kongresu poslanců. Podle deníku La Vanguardia by poslanci o novém premiérovi mohli hlasovat začátkem července.

„Král navrhuje Pedra Sáncheze jako kandidáta na předsedu vlády,“ oznámila předsedkyně Kongresu poslanců Meritxell Batetová po návštěvě královského paláce. Datum hlasování o důvěře zatím nestanovila. Batetová řekla, že termín oznámí, až Sánchez uzná, že dojednal s lídry některých dalších stran dostatečnou podporu.

Španělští socialisté získali ve volbách koncem dubna 123 hlasů ve 350členném parlamentu, Sánchez tak bude potřebovat i hlasy dalších stran. Očekává se, že ho podpoří levicoví Unidas Podemos (mají 42 mandátů) a některé menší regionální strany.

Podle místních médií sedmačtyřicetiletý lídr socialistů důvěru zřejmě získá ve druhém kole, v němž stačí prostá většina hlasů. V prvním kole je potřeba absolutní většina.

Podle dosavadních zpráv místních médií se Sánchez bude snažit sestavit vládu pouze ze socialistů, a nikoli koaliční, stejně jako to udělal loni v červnu, kdy se stal premiérem. Do čela vlády ho vyneslo hlasování o nedůvěře předchozí pravicové vládě.