Antibiotika jsou v řekách na celém světě. Nahrává to šíření odolných bakterií, varují vědci

Horizont ČT24: Výzkum ukázal, že řeky jsou zamořeny antibiotiky (zdroj: ČT24)

První globální studie světových řek přišla s alarmující zprávou. Vodní toky napříč kontinenty jsou zamořené antibiotiky. Na některých místech jejich koncentrace až třistanásobně překračuje bezpečnou úroveň. Léky podávané lidem a zvířatům, které se do řek dostávají hlavně z kanalizace, objevila studie v 65 procentech zkoumaných lokalit.

Studie zahrnovala šest kontinentů, 72 států a více než sedm set míst ve stovkách řek. Vědci se během ní zaměřili na 14 nejrozšířenějších antibiotik a výsledek je šokoval – stopy po lécích totiž byly ve více než polovině zkoumaných řek.

„Jsme schopni přesně určit, kde je situace mnohem horší, než jsme si mysleli. Také je to vůbec poprvé, kdy si dokážeme říct, že bychom se na danou řeku měli v budoucnu vrátit a zkoumat ji důkladněji,“ popisuje přínos výzkumu chemik John Wilkinson.

Vzorky z celého světa putovaly do jedné laboratoře

Studie je výjimečná i tím, že všechny odebrané vzorky putovaly zmražené do laboratoře v anglickém Yorku. Tam vědci vodu ze všech řek zkoumali stejným postupem. Proto se dá znečištění přesně porovnat a určit místa, kde se antibiotika do vody dostávají.

„Některé z příčin jsme byli schopni odhalit. Ve skutečnosti to souvisí s nakládáním s odpady. Existují i náznaky, které ukazují, že za zvyšující se koncentrace léčiv může být i výroba a průmysl,“ dodává Wilkinson.

Odběr vzorku vody z řeky
Zdroj: ČT24

Nejhorší výsledky vědci zaznamenali v Asii a v Africe. Léčiva se ale našla i v Severní Americe a Evropě. Jedná se tak o globální problém. Hlavně proto, že antibiotika v řekách zvyšují riziko, že se objeví nové a odolnější bakterie, které se mohou rychle šířit.

„Tyto bakterie a potenciální infekce si s sebou můžete letadlem přivézt z Nairobi do Londýna během několika hodin,“ zdůrazňuje chemik závažnost problému.

Kvůli bakteriím odolným vůči antibiotikům zemře už teď až 700 tisíc lidí ročně. Přitom vývoj nových antibiotik je zdlouhavý a velmi nákladný.