Chudí Kapverďané kradou písek z pláží. Ohrožují tak želvy, ryby, ale i základy svých domů

Horizont ČT24: Kradení písku na Kapverdách (zdroj: ČT24)

Jak na planetě rychle přibývá obyvatel, roste spotřeba písku. Toho využívají chudí obyvatelé Kapverd, kteří ve velkém dolují písek z místních pláží, a to i přes hrozbu pokut. Jejich počínání přitom ohrožuje místní želvy a napomáhá rozlévání mořské vody do zemědělských oblastí. Kvůli úbytku písku mizí také ryby.

Kapverdy leží zhruba šest set kilometrů od západního pobřeží Afriky a platí za jednu z nejbezpečnějších zemí regionu, každý třetí tu však nemá práci. Krádež žádaného písku je přitom cesta k rychlému a snadnému výdělku. Místní obyvatelé ho dolují i několik hodin denně. „Mám ve škole tři děti. Dělám to kvůli nim, abychom zaplatila za školu a jídlo,“ vysvětlila jedna ze sběraček.

Úbytek písku ale škodí životnímu prostředí. Na převisech, kam kdysi želvy kladly vejce, zůstává jen špína a kamení. Chybějící vrstvy písku ovlivňují také příliv, slaná voda totiž bez překážek stéká na pevninu, kde ničí úrodu, rostliny i základy domů.

Zákazu navzdory

Kapverdská vláda zakázala odnášet písek z pláží už před dvěma lety. Tresty ale místní minuly. „Nelíbí se mi, že moje dcery dělají to samé, ale nemají jinou možnost. Tady nemáme na vybranou,“ tvrdí Fátima Dos Reisová.

Dolovaný písek lze prodat i za polovinu běžné obchodní ceny. Zájem mají firmy, ale také jednotlivci. Písek se používá při výrobě skla nebo třeba mikročipů, ale také ve stavebnictví. „Ke stavbě osmdesáti procent zdejších domů se používá písek z pláží,“ upozornil ekolog Cesar Freitas.

Chudí obyvatelé Kapverd
Zdroj: ČT24

Na světě se ročně zpracuje přes 40 miliard tun písku. Stále víc ho spotřebují projekty v Asii a na Blízkém východě. Třeba dubajský palmový ostrov je vytvořen ze 200 milionů kubíků štěrku a zrnek, která pocházejí většinou z afrických pláží.

Ty však začínají akutně chybět místním rybářům. „Některé ryby se živí potravou hlavně z písku, ale teď už tam skoro žádné nejsou,“ postěžoval si jeden z kapverdských rybářů. Stejný problém trápí i další země, dolování písku je však pro Afričany mnohdy jedinou cestou, jak se dostat z úplné bídy.