KLDR vypálila další dvě balistické rakety. Země se odklání od diplomacie, varují analytici

Severní Korea ve čtvrtek odpálila dvě rakety, z nichž jedna urazila vzdálenost 420 kilometrů a druhá 270 kilometrů. Obě rakety dosáhly výšky asi 50 km. Podle odborníků je zatím příliš brzy na to určit, o jaký typ raket se konkrétně jednalo. „Typ rakety nelze poznat jen z toho, jak daleko doletěla,“ prohlásil jihokorejský vojenský expert Jang U.

Střela byla kolem 16:30 místního času (9:30 našeho času) vyslána ze základny Sinori v provincii Pchjongan pukto na západě KLDR směrem na východ, uvedl ve svém prohlášení jihokorejský sbor náčelníků štábů. Stalo se tak necelý týden poté, co KLDR testovala několik střel, včetně balistické rakety krátkého doletu. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura Reuters.

Pouze několik hodin před spuštěním testu dorazil do jihokorejského hlavního města Soul reprezentant Spojených států Stephen Biegun. Ten do země přijel s cílem obnovit diskuzi ohledně denuklearizace států, která v únoru na summitu ve Vietnamu skončila fiaskem. Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un setkání opustili předčasně a bez dohody. Pchjongjang požaduje zrušení sankcí za své odzbrojovací kroky, které ale Spojené státy považují za nedostatečné.

Soul: Návrat k jednacímu stolu bude složitější

Jihokorejský prezidentský palác ve své reakci uvedl, že čtvrteční severokorejský test je „velmi znepokojující“ a neprospěje úsilí o snížení napětí na Korejském poloostrově a zlepšení mezikorejských vztahů. „Návrat k jednacímu stolu bude nyní složitější,“ konstatoval Soul.

Minulý týden v sobotu provedla Severní Korea zbrojní zkoušku, při níž testovala několik střel, včetně jedné balistické rakety krátkého doletu. Střely vyslané z přístavního města Wonsan na východním pobřeží země dopadly do oceánu. Kim Čong-un test navzdory kritice označil za pravidelnou součást výcviku a akt sebeobrany

„Pouze naše pravidelné a sebeobranné armádní cvičení je označeno za provokaci. Jde o další z neskrývaných pokusů, jak tlačit na odzbrojení našeho státu a nakonec nás napadnout,“ prohlásil k incidentu mluvčí severokorejského ministerstva.

KLDR naposledy testovala rakety v roce 2017

Analytici varují, že pokud se KLDR vrátí také ke zkouškám raket delšího doletu, které testovala v průběhu roku 2017, mohlo by to znamenat odklon severokorejského režimu od diplomacie.

„Severní Korea se vrací ke své typické taktice stupňování napětí, jak ji známe z dřívějška. Domnívám se, že budou pokračovat ve stupňování napětí s využitím raket krátkého doletu, na což Spojené státy nebudou reagovat,“ prohlásil Jang U.

Severokorejské nukleární zbrojení tedy dále pokračuje a satelitní snímky podle BBC odhalily nezvyklý pohyb, který naznačuje, že země pravděpodobně zpracovává radioaktivní materiál do nukleárních bomb. KLDR tvrdí, že vyvinula tak malé atomové bomby, že se vejdou i do raket dlouhého doletu, které by mohly doletět až na území Spojených států.