Na frontové linii v Donbasu: Příměří se nedodržuje, střelba je slyšet denně

Události ČT: Na frontové linii v Donbasu (zdroj: ČT24)

Na Ukrajině vrcholí kampaň před nedělními prezidentskými volbami. Oba kandidáti – současná hlava státu Petro Porošenko i oblíbený herec Volodymyr Zelenskyj – slibují kromě jiného ukončení konfliktu na východě země. Boje jsou odtamtud hlášeny každý den. Blízko frontové linie natáčel i štáb České televize.

Mezi liniemi vládních vojsk a Ruskem podporovaných separatistů je šedá zóna, do níž nikdo nesmí vstoupit. Někde je široká dva kilometry, jinde třeba jen tři sta metrů.

Ukrajinská armáda má teď na bojové linii padesát tisíc mužů. O počtech ozbrojenců na druhé straně fronty údaje nejsou. Alexandr tu už rok má na starosti kulomet. Pozice Ruskem podporovaných separatistů vidí přímo před sebou na konci silnice. „Ve dne byl víceméně klid, v noci ale stříleli. Nebylo to silné, ale bylo,“ podotýká kulometčík.

Z narušování příměří se obviňují obě strany, zatím žádné nevydrželo více než pár hodin. Střelbu je slyšet denně. „Mezi jedenáctou a dvanáctou stříleli ze dvou kulometů,“ přibližuje další voják Michail.

„Jde o ruský terorismus“

Ukrajinské vedení nepochybuje, že separatisty přímo podporuje Moskva. A to nejen finančně, ale i materiálně. Zbraně, munice i vojenští specialisté míří podle Kyjeva na Donbas právě z Ruska. „Snaží se tam vybudovat novou diktaturu, přičemž své místo má vměšování Ruska. Stále ostřelují zabydlený terén, aby civilisty vystrašili a přinutili je odtud odjet. Jde jednoznačně o ruský terorismus,“ dodává voják Valentin Jermulenko.

Konflikt v těchto dnech vstoupil do šestého roku, za tu dobu si vyžádal přes třináct tisíc mrtvých nejen mezi vojáky, ale i civilisty. Oběti na lidských životech jsou hlášeny denně. Oba kandidáti, kteří se střetnou v prezidentských volbách v neděli, slibují ukončit konflikt na východě země. Voliči ale nevěří, že k tomu v brzké době dojde.