V Súdánu odstoupil i vlivný šéf tajné služby, organizátoři protestů jednali s vojáky o civilní vládě

Zástupci organizátorů protestů v Súdánu se poprvé sešli s představiteli přechodné vojenské rady. Ta se v zemi ujala vlády ve čtvrtek po svržení dlouholetého prezidenta Umara Bašíra. Podle agentury AP jednali zástupci obou stran o civilní vládě v přechodném období před volbami. Na svůj post předtím rezignoval šéf mocné tajné služby (NISS) Saláh Guš, který stál za tvrdými zákroky proti demonstrantům. Už v pátek odstoupil z čela přechodné vojenské rady ministr obrany Avad ibn Auf.

Desetičlenná delegace zástupců politických stran a hnutí, které stojí za protesty, předložila vojenské radě „požadavky lidu“. Agentura Reuters dříve napsala, že s nimi má jednat nový šéf rady generál Abdal Fattáh Burhán. Jeden z členů delegace agentuře AP řekl, že chtějí, aby zemi v přechodném období vládla civilní rada, vláda i zákonodárný sbor.

Vojenská rada už ve čtvrtek oznámila, že bude zemi vládnout během dvouletého přechodného období a poté mají následovat volby. Opoziční aktivisté, kteří od prosince organizují protivládní protesty, s tímto postupem však nesouhlasí. Podle nich jsou osnovatelé vojenského puče příliš blízcí někdejšímu prezidentovi a chtějí, aby se vlády v zemi ujal civilní kabinet.

Rezignoval druhý nejmocnější člověk po Bašírovi

Odstupivší šéf tajné služby NISS Guš byl po prezidentovi Bašírovi nejvlivnější osobou v zemi. Aktivisté ho viní mimo jiné ze smrti demonstrantů, kteří protestovali proti vládě vojenské rady. Agentura AP s odvoláním na místní média uvedla, že Guš svou rezignaci předložil už v pátek. Další podrobnosti neposkytla.

Den po převratu odstoupil z čela rady ministr obrany Avad ibn Auf, který tak údajně chce zachovat jednotu ozbrojených sil. Za svého nástupce označil generála Burhána, který doposud zastával funkci generálního inspektora ozbrojených složek.

Burhán v sobotu ve svém prvním televizním projevu prohlásil, že civilní kabinet by mohl vzniknout po jednáních s opozicí, a slíbil, že přechodné období bude trvat nanejvýš dva roky. Rozhodl se také zrušit zákaz nočního vycházení, který vyhlásil jeho předchůdce, a nařídil propustit uvězněné demonstranty a osoby zadržené během výjimečného stavu, jenž vyhlásil Bašír. 

Podle opozice zemřelo při převratu šestnáct lidí

Podle opozičních aktivistů zahynulo při čtvrtečním armádním převratu šestnáct lidí, včetně jednoho vojáka. Za jejich smrtí údajně stojí režimní síly. Místní policie ale tvrdí, že oběti zabila zbloudilá kulka. Při protivládních protestech bylo od čtvrtka navíc dalších 20 lidí zraněno, dodaly úřady.

Bašír byl prezidentem Súdánu od vojenského převratu v létě roku 1989. Jeho čtvrtečnímu zatčení předcházely měsíce nepokojů zejména kvůli růstu cen. Podle vojenských představitelů je exprezident nyní v domácím vězení v súdánské metropoli Chartúmu do doby, než stane před soudem. Z jakých zločinů ho obviní, zatím neupřesnili.