Rusko vypravilo vlak se syrskou vojenskou kořistí. Do jara ujede tisíce kilometrů

Události: Z Moskvy vyjel vlak naložený zbraněmi a technikou ze Sýrie (zdroj: ČT24)

Z Moskvy vyjel zvláštní vlak s vojenskými trofejemi ze Sýrie, které tam Rusové získali v bojích po boku vládních jednotek Bašára Asada. Za dva a půl měsíce objede desítky ruských měst. Akce načasovaná na Den obránců vlasti má za cíl mimo jiné získat pro armádu nové lidi.

Osmnáctivagónový vlak je naložený zbraněmi a technikou, kterou ruští vojáci ukořistili v Sýrii v bojích proti opozičním povstalcům a teroristickým islamistickým skupinám.

„Jde o to, aby rovněž ukázali, že proti nám nebojují obyčejnými, ale moderními zbraněmi vyrobenými ve Spojených státech a v Evropě,“ říká generál Alexandr Jaroševič.

Vlak čeká dlouhá cesta. Nejdříve navštíví Krym, pak pojede do Vladivostoku a z Dálného východu přes celou Sibiř do Murmansku. Do Moskvy se vrátí po pětasedmdesáti dnech. Celkem ujede třicet tisíc kilometrů.

Ve vlaku budou i vojáci, kteří v Sýrii bojovali

V šedesáti městech, kde zastaví, chtějí vojáci mluvit s místními o ruském nasazení v Sýrii. Bojové zkušenosti tam získalo víc než třiašedesát tisíc příslušníků armády. Piloti k bojovým akcím vzlétli čtyřicettisíckrát. Do bojů bylo nasazeno i čtrnáct ponorek a 86 lodí. 

Ve vlaku pojedou ti, kteří se konfliktu po boku vládních vojsk Asadova režimu účastnili. „Od dubna 2016 do prosince 2017 jsme v Sýrii odminovali víc než šest a půl tisíce hektarů území a prověřili více než sedmnáct tisíc budov,“ uvedl kapitán ruské armády German Martynov.

Rusko chce přilákat nové členy armády

Akce má také posílit pocit vlastenectví a vazbu s ozbrojenými silami. Na jednotlivých zastávkách se budou náborové komise snažit získat nové příslušníky armády. „Každý mladý člověk bude mít možnost vstoupit do řad ruských ozbrojených sil,“ uvedl náměstek ministra obrany Andrej Kartapolov.

„Syrský konflikt si na ruské straně vyžádal řadu obětí. O těch ale Moskva nemluví. Podle oficiálních zdrojů přitom v Sýrii o život přišlo přes osmdesát vojáků, podle neoficiálních několikanásobně víc,“ uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas.