Hříšné kněží trestat, ne krýt. Vatikán čeká velká debata o sexuálním zneužívání

Události: Vatikán se připravuje na summit k problematice zneužívání mladistvých kněžími (zdroj: ČT24)

Vatikán se připravuje na zásadní summit o ochraně dětí před sexuálním zneužíváním kněžími. Před více než sto biskupy z celého světa vystoupí během čtyř dnů také oběti těchto zločinů. Doufají, že církev zavede jasná pravidla, aby viníky jako v minulosti nekryla, ale trestala.

Vrcholnou schůzku do Vatikánu svolal papež František už loni v září poté, co z obsáhlé studie Německé biskupské konference (DBK) vyplynulo, že katoličtí duchovní sexuálně zneužili v letech 1946 až 2014 v Německu 3677 nezletilých, především chlapců. Zneužívání se podle ní dopustilo 1670 katolických kněží, jáhnů a členů mnišských řádů.

Konference plánovaná na 21. až 24. února se má týkat prevence pohlavního zneužívání duchovními a ochrany dětí. Své příběhy kardinálům a biskupům osobně vylíčí v mládí zneužívaní lidé. Skandály týkající se zneužívání v církvi jen za poslední rok vážně poškodily pověst katolické církve v pěti zemích.

„Uděláme všechno pro to, aby lidé za své činy zodpovídali, byli za ně trestně stíháni a vše probíhalo transparentně,“ slíbil kardinál Blase J. Cupich.

Silné gesto už v minulých dnech vyslal papež František. Poprvé v dějinách církve propustil kvůli obvinění ze sexuálního zneužívání chlapců někdejšího kardinála Theodora McCarricka ze stavu duchovních s tím, že takové zločiny už nebude tolerovat.

„Obávám se, že to bude ojedinělý případ a žádného dalšího pokroku nedosáhneme,“ reagoval Phil Saviano, který byl jednou z obětí zneužívání kardinálem McCarrickem.

Na začátku února papež zase při návratu z návštěvy Spojených arabských emirátů připustil, že dochází k sexuálnímu zneužívání jeptišek kněžími. Katolická církev se podle něj pokouší s problémem vypořádat, ale nevymýtila ho.

Vatikán pod tlakem slibuje, že summit mimo jiné nastaví jasné postupy, aby se podobná obvinění vůči představitelům církve už nemohla utajovat. Zaznívají ovšem obavy, že pravidla budou příliš obecná a kněží je snadno obejdou.