Sněžení v Alpách nebere konce. A do úterý napadne další metr, varují meteorologové

Vydatné sněžení odřízlo na západě Rakouska od světa desítky obcí, ve kterých se nachází přes 20 tisíc lidí. Kvůli hrozícím lavinám uzavřela policie cesty do bavorského lyžařského střediska Balderschwang, kde zůstalo uvězněno přes tisíc lidí. V pondělí ráno tam zasypala lavina hotel. Sníh prorazil okna a dostal se do budovy, nikdo ale nebyl zraněn. Kvůli sněhové kalamitě a nebezpečí lavin je v Rakousku uzavřena také téměř polovina lyžařských sjezdovek, některé jsou uzavřené také v Bavorsku. Meteorologové varují, že do úterý by mohl na jihu Německa a západě Rakouska napadnout až metr nového sněhu.

Na většině území rakouských spolkových zemí Tyrolsko a Vorarlbersko platí po víkendovém snížení opět pátý, tedy nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Týká se to i tyrolské metropole Innsbruck.

Někde máme na střechách dokonce 577 kilogramů sněhu na metr čtvereční s vrstvou metr dvacet.
Stefan Rauscher
hasičská stanice Obergünzburg

Ve Vorarlbersku, které leží v nejzápadnější části Rakouska, napadlo přes noc 65 centimetrů až metr sněhu a dalšího půl metru by mohlo napadnout během pondělka. Nejvyšší lavinové nebezpečí stále platí také v oblasti Vysokých Taur a ve spolkové zemi Salcbursko.

V obci Faistenau si sněhová kalamita v pondělí vyžádala smrt muže, který spadl při odklízení sněhu ze střechy a který se stal v oblasti Salcburku už třetí obětí sněhové kalamity posledních dnů.

Šťastný konec měl pád laviny v pondělí odpoledne ve středisku Obertauern. Český snowboardista a učitel lyžování tam jízdou mimo sjezdovku zapříčinil pád prachové laviny, která zasypala zadní část horského hotelu místy až do výše tří metrů. Nikdo nebyl zraněn. Policie však po skončení vyšetřování případ dvaatřicetiletého Čecha předá prokuratuře kvůli podezření z trestného činu obecného ohrožení, protože příkrý svah nad hotelem byl už několik dnů uzavřený.

Oteplení může uvolnit laviny

Rakouští meteorologové očekávají, že se v některých částech Tyrolska a Vorarlberska oteplí až na pět stupňů. „S tímto oteplením výrazně stoupá pravděpodobnost, že se uvolní spontánní laviny především ve středních a vyšších polohách,“ uvedli.

Události ČT: Sněžení v Alpách nebere konce (zdroj: ČT24)

Zlepšení se očekává až za několik dní. Do turisty oblíbených městeček Hallstatt a Obertraun v Solné komoře se opět nelze dostat po silnici a přístupné jsou pouze vlakem či lodí po jezeře.

V Dolních Rakousech je kvůli hrozící lavině od světa opět odříznuto lyžařské středisko Hochkar a v něm na 180 lidí. „Zcela vypadl proud, nasadili jsme nouzové agregáty,“ uvedl Friedrich Fahrnberger, starosta města Göstling an der Ybbs, pod které Hochkar spadá. Mezi uvězněnými lidmi jsou především vojáci a hasiči, ale i personál ubytovacích zařízení, který se o ně o víkendu staral.

Uzavřená silnice
Zdroj: ČTK/AP/Benedikt Spether

V části Bavorska se zvedají hladiny řek

Problémy sníh působí také v Bavorsku. V Alpách a jejich předhůří by po víkendovém zklidnění mělo opět sněžit. V pěti bavorských okresech mezi městy Garmisch-Partenkirchen a Berchtesgaden platí nadále „stav přírodní katastrofy“. V řadě obcí Horních a Dolních Bavor jsou sněhové prázdniny prodloužené až do čtvrtka.

O situaci v Bavorsku se přijel přesvědčit spolkový ministr vnitra Horst Seehofer. Setkal se se zástupci policie a technických služeb, které pomáhají místním při zvládání situace. Jeho úřad oznámil, že pošle 230 federálních policistů do Bavorska, aby tam pomáhali záchranářům i dobrovolníkům s odklízením sněhu ze střech.

Rozvodněná řeka Neckar nedaleko Heidelbergu
Zdroj: Rene Priebe/ČTK/DPA

Zatímco nejjižnější část Bavorska trápí sníh, ve střední a severní části spolkové země se na mnoha místech vylily z břehů řeky a potoky. Zaplaveny jsou však především pole a louky. Domy jsou ohroženy zatím jen v okolí Kulmbachu asi 60 kilometrů západně od Chebu. Zvýšenou hladinu hlásí také na Neckaru v západním Bavorsku a severní části Bádenska-Württemberska.

Alpské země dál bojují s přívaly sněhu (zdroj: ČT24)