Tijuana pod náporem migrantů. Berou nám práci a dělají nepořádek, stěžují si Mexičané

Obyvatelé mexické Tijuany si stěžují na migranty, že jim berou práci (zdroj: ČT24)

Tisíce migrantů dál čekají v mexické Tijuaně na možnost požádat o azyl ve Spojených státech. Místní obyvatelé si stěžují, že běženci dělají nepořádek a blokují úřady. Navíc přibývá tvrzení, že starousedlíkům berou práci a ničí podnikání. Aktivisté mezitím brojí proti stavbě nové hraniční zdi – Američané podle nich zabírají mexickou půdu. USA čelí kritice také kvůli detenci nezletilých, tento měsíc zemřeli v americkém centru osmiletý guatemalský chlapec a sedmiletá dívka.

Dopad příchodu takzvané karavany migrantů pocítila na vlastní kůži kadeřnice Guadalupe Falconová, která pracuje naproti stadionu, kde město ubytovalo tisíce běženců. Podle mladé ženy to odrazuje zákazníky. „Problémy začaly hned, jak sem přišli. Klienti se cítí nepohodlně, protože migranti u nich žebrají o peníze ještě dřív, než můj zákazník vystoupí z auta,“ podotkla kadeřnice.

Migranti často sedávají ve stínu před jejími dveřmi a blokují vchod. Ostříhat se přitom nedají, protože cena 60 pesos (zhruba 60 korun) se jim zdá moc vysoká. Kadeřnice navíc přichází o zákazníky kvůli holičům, kteří přišli z ciziny spolu s karavanou. „V Hondurasu není žádná práce a vládnou tam kriminální gangy. Prodal jsem všechno, co jsem tam měl. I poslední kuře,“ říká holič Daniel, který pár desítek metrů od kadeřnictví stříhá za pouhých 40 pesos.

Starousedlíci z neblahé situace viní migranty, úřady v Tijuaně, ale i Spojené státy, které modernizují svou měsíc starou hraniční zeď. Místní aktivisté tvrdí, že USA zabírají mexickou půdu, jelikož původní plot stál až o dva metry dál. „Podle nás je zeď špatná. Je to ale věc USA. Nemůžeme nic, jen říct, že se nám to nelíbí. To je ale asi tak všechno, co s tím můžeme dělat,“ posteskl si důchodce Gustavo Rojas, který žije těsně u hranice.

Rezignace se netýká aktivisty Ivana Riebelinga, který často vyráží na staveniště, odhání dělníky a odváží jejich nářadí. Tvrdí, že vstoupili nelegálně na území jeho země a on brání jejich protizákonnému chování. V autě mu skončila třeba rozbrušovací pila nebo skládací žebřík. Mexická policie ho nestíhá, protože na jejím území nikdo krádež neoznámil. Málokdo je ale takto razantní – někteří místo toho uvažují o stěhování.