Izrael vypálil rakety na cíle u Damašku, uvedla syrská státní televize. Tři vojáci jsou zranění

Mezi Izraelem a Sýrií se znovu stupňuje napětí (zdroj: ČT24)

Izraelské bojové letouny podle syrských státních médií vypálily rakety na cíle poblíž Damašku. Většinu střel prý zneškodnila syrská protivzdušná obrana, tři syrští vojáci údajně utrpěli zranění. Rusko incident označilo za závažné narušení syrské suverenity. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu izraelskou armádu pochválil a poznamenal, že nedopustí, aby měl Írán stálé vojenské zastoupení v Sýrii.

„Je jasné, že jde o závažné narušení syrské suverenity,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí, podle kterého nálety vyvolaly vážné důvody k obavám. Úterní izraelské nálety v Sýrii přímo ohrozily dvě civilní letadla, z nichž jedno mělo přistát v Damašku a druhé v Bejrútu, dodalo.

Syrská armáda plně neaktivovala svou protivzdušnou obranu, aby civilní letouny neohrozila, oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Doplnil, že syrští letoví dispečeři následně přesměrovali letadlo mířící do Damašku na ruskou leteckou základnu Hmímím. Civilní letouny podle Moskvy nebyly ruské.

Syrská protivzdušná obrana podle Ruska 14 z 16 izraelských raket odpálených na cíle u Damašku zneškodnila, dvě zasáhly vojenské sklady. Bombardování podle syrských státních médií zranilo tři syrské vojáky. Také libanonská tisková agentura přinesla už dříve informaci, že nad jižním Libanonem operují izraelská letadla. 

Mluvčí izraelské armády letecký úder nepotvrdil. Uvedl však, že Izrael aktivoval protivzdušný systém kvůli protileteckým raketám vystřeleným ze Sýrie. „Aktivovali jsme systém protivzdušné letecké obrany v reakci na raketu vypálenou ze Sýrie,“ uvedla izraelská armáda v prohlášení. Podle deníku The Times of Israel armáda nesdělila, zda raketu sestřelila. Neuvedla, že by byl někdo na izraelském území raněn.

Netanjahu poznamenal, že Izrael nadále podniká kroky proti Íránu, a to „i v uplynulých dnech“. Izraelský premiér zároveň zdůraznil, že izraelské letectvo má velké schopnosti a dokáže operovat blízko i hodně daleko.

Izrael v předchozích letech provedl stovky leteckých útoků na syrské území, kde míří na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského Hizballáhu. Írán pomáhá spolu s Ruskem syrskému prezidentu Bašáru Asadovi v občanské válce, Izrael se ale obává rozmáhání íránského vlivu v blízkosti svého území.

Poslední incident přišel jen týden poté, co prezident Donald Trump nařídil zahájit stahování amerických jednotek ze Sýrie, protože tam podle něj už splnily svůj cíl porazit teroristickou organizaci Islámský stát (IS). Netanjahu v reakci na Trumpovo rozhodnutí uvedl, že izraelská armáda v Sýrii znásobí vojenské operace proti Íránu.