Na Aljašce udeřilo silné zemětřesení. Rozlámalo silnice, ochromilo letiště a železnici

Jih Aljašky u města Anchorage zasáhlo silné zemětřesení. Varování před vlnou tsunami už bylo zrušeno, otřesy ale poškodily místní budovy, silnice a zastavily provoz na letišti i železnici. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti. O událostech na Aljašce byl informován americký prezident Donald Trump, který je na summitu G20 v Argentině.

Epicentrum bylo jedenáct kilometrů severně od nejlidnatějšího aljašského města Anchorage, kde žije asi 300 tisíc obyvatel. Otřesy vycházely z hloubky čtyřiceti kilometrů.

Zemětřesení o síle sedmi stupňů už může způsobit vážné škody v rozsáhlých oblastech. Média zatím informovala o prasklinách, které se objevily na domech v Anchorage, ale také o poničených silnicích. Žádná vážná zranění a úmrtí dosud hlášena nebyla, nemocnice ve městě nicméně preventivně zrušila neakutní operace, aby se připravila na možný krizový příjem.

Úřady vyzvaly obyvatele, aby zkontrolovali sousedy a spojili se se svými blízkými přes sociální sítě, protože telefony nemusejí fungovat. Asi deset tisíc lidí je bez proudu, uvádí BBC. Snímky na sociálních sítích ukazují poničená místa – silnice, budovy nebo zboží, které se vysypalo v supermarketech.

Mezinárodní letiště v Anchorage pozastavilo provoz a řídicí věž byla evakuována. Zatím není jasné, kdy bude opět fungovat. Po otřesech přestaly na letišti fungovat telefony. Provoz pozastavila i železnice kvůli poškození dispečerského střediska. Škody na trati hlášeny nejsou.

Zemětřesení poškodilo rovněž newsroom aljašského televizního kanálu KTVA. Snímky zveřejněné na internetu ukazují popadané věci uvnitř studií a poničený strop.

Ropovod musí projít kontrolou

Z preventivních důvodů byl odstaven transaljašský ropovod, jehož 1300 kilometrů dlouhým potrubím proudí ropa ze severních polí na jih. Alyeska Pipeline Service Company, která produktovod provozuje, zatím nezjistila žádné poškození. Ropovod bude opět zprovozněn po inspekci.

Trump ze summitu v Buenos Aires vzkázal „skvělým obyvatelům Aljašky“, aby „uposlechli rady profesionálů, kteří tu jsou od toho, aby jim pomohli“. Zemětřesení v tweetu označil za „velké“.

Největší zemětřesení v historii USA udeřilo v Anchorage v roce 1964. Otřesy o síle 9,2 stupně oblast Aljašky značně zdevastovaly. Zemětřesení jsou v regionu poměrně častá – Aljaška leží v Ohnivém kruhu, což je pásmo okolo Tichého oceánu charakteristické častým výskytem projevů vulkanické činnosti.

Poničená silnice na Aljašce
Zdroj: Scott Marsteller/Reuters